Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
miik
Czy ktoś wiem jak udostępnić serwer na swoim komputerze w internecie?
W moim przypadku KRASNAL 2.6.
djpeterek
a masz Publiczny Adres IP questionmark.gif bo bez niego ani rusz smile.gif
BzikOS
Początkujący => Serwery WWW

W jaki sposób łączysz się z Internetem?
miik
Właśnie nie wiem jak go dostać...
Sprawdzałem w systemie swój IP, jaki mi przyporządkował usługodawca.
Mam stałke przez LAN.
Jak wiesz jak mogę go dostaćć to proszę napisz.
BzikOS
Musisz pogadać z adminem aby zrobił na routerze przekierowanie portu na Twój wewnętrzny IP.
miik
To znaczy ja mam dwa IP.
Jak chdze po necie to mam: 62.233.197.110 ...
A w sieci: 192.168.2.185.
Ale nie wiem czy w tym rzecz.
Kolega mi kiedyś mówł, że jego znajomy ma serwer i musiał właśnie uprzedzić usługodawcę...
BzikOS
Pierwszy IP to jest adres zewnętrzny - tak jak Cię widzą z netu smile.gif Z tym że to jest adres całej sieci, a nie Twój konkretnie. Drugi IP to adres prywatny (wewnątrz sieci). Aby Twoj server był widziany z zewnątrz, administrator musi na routerze przekierować wywołania na jakimś porcie na Twój prywatny adres IP (192.168.2.185) - bez tego net nie ujrzy Twojego serwera smile.gif
A co do rady kolegi... Ty nie uprzedzasz usługodawcy o tym, że będziesz miał server, a zadajesz pytanie czy byłby tak miły i przekierował Ci jeden port na potrzeby serwera WWW winksmiley.jpg
cichy
Jak na mój gust to czarno widze żeby admin robił przekierowanie portów.
Próbowałem u siebie cos takiego zrobić i powiedzieli że nawet nie ma takiej możliwości. Ale postaraj sie... może sie uda winksmiley.jpg
Pozdro
BzikOS
Cytat
Próbowałem u siebie cos takiego zrobić i powiedzieli że nawet nie ma takiej możliwości.

Możliwość zawsze jest, może chęci albo umiejętności brak winksmiley.jpg
cichy
Cytat
Cytat
Próbowałem u siebie cos takiego zrobić i powiedzieli że nawet nie ma takiej możliwości.

Możliwość zawsze jest, może chęci albo umiejętności brak winksmiley.jpg

To trzeba sie ich zapytać czy umieją czy nie...
Ale koniec tematu bo sie OT robi winksmiley.jpg

Pozdro
miik
No oni to już mają na pińku za mną bo co chwiler mi neta wyłączają. To mnie strasznie denerwuje, ale mówili, że jak najszybciej to naprawią. Będę próbować jak się uda to napisze...
Ale nie wiem co potem...
Wystarczy że włącze serwer i już ktoś będzie mógł wejść i sobie wybrać konto w tym Krasnalu tzn. stronki.
BzikOS
W httpd.conf ustawiasz port na jakim ma nasłuchiwać - czyli taki jaki przydzieli Ci admin.
Kod
Listen <nr_portu>
miik
I już wtedy po wpisaniu na innym komputerze w necie mojego zewnętrznego IP ukrze się podstawowa strona?
I czy moge nałożyć jakiś alians na IP np. www.nazwa.prv.pl?
cichy
Jeśli administrator przekieruje CI port to wpisz go tak jak BzikOS napisał.
Twój komputer będzie wtedy widoczny z zewnątrz na tym porcie i będziesz mógł sobie tworzyć aliasy. Twój adres to będzie: http://62.233.197.110:XXXX
gdzie xxxx to jest numer portu.
Ale jesli administrator nie da portu to nici ze stawiania strony na włąsnym kompie.
Chyba ze do testów, a wtedy tylko http://127.0.0.1 lub http://localhost winksmiley.jpg

Pozdro
miik
No do testów używałem głównie do nauki php i MySQL, ale jeszcze do końca nie umiem tych języków. Już robudowane skrypty umiem pisać i myśle, żę udoskonale się jak będę pisać je. :wink:
Nie wiem tylko jeszcze jednej rzeczy jak mogę tworzyć aliasy do kont innych tzn. kont na moim serwerze dla innych. Żeby taki gość mógł wysłać na swoje konto pliki na ftp.
ffk
Powracając do przekierowania portu to mój usługodawca powiedział mi że dopiero na lato będą umowy o publicznym IP i to jeszcze za drobną wpłatą miesięczną więc czy ten facet naciąga strune czy wszystko ok jest z nim?
miik
Jak serwery są zoraganizowane w firmach hostujących? Czytałem coś o płytach 2 procesorowych, ale nie wiem o co w tym wszystkim chodzi...
Mógłby ktoś mi powiedzieć jak to wygląda od strony hardware'u lub podesłac link do jakiegoś artykółu....
komar
wiekshosc serverow jest postawionych na kompie z plyta glowna na 2 procki,
dyski scsi przewaznie na macierzy dyskowej i system operacyjny linux
miik
I wystarczy tylko znać się na Apache'u i można zarabiać na hostingu? blink.gif To ja też moge...ale może ktoś mi wytłumaczyć więcej i podesłać linki do atykułów?
scanner
Cytat(miik @ 2004-06-16 23:50:13)
I wystarczy tylko znać się na Apache'u i można zarabiać na hostingu? blink.gif To ja też moge...ale może ktoś mi wytłumaczyć więcej i podesłać linki do atykułów?

Hosting = system + www + bazy danych + domeny + mail + ftp + ssh + bezpieczenstwo + łącze + stabilność + user friendly + ....

Nie samym apachem, serwer żyje. Niestety, ale długa droga przed Tobą, zanim zaczniesz "zarabiać na hostingu". Serwer trzeba utrzymać, łąze trzeba opłacić...
Ale powodzenia. A link? www.google.pl - szukaj, czytaj... przedewszystkim manuale i to nie tylko te od php i mysql.
miik
No tak z manuali zawsze korzystam, ale np. jakie łącze jest w takich firmach...
Narazie założyłem sobie Apache'a na na moim PCecie i hostuje dla znajomych za free...na praktyce chyba najlepiej się naucze winksmiley.jpg . Tylko czego jeszcze mam szukać w google? Manuale wiem gdzie są i sobie z nich korzystam, mi chodzi bardziej od strony technicznej...
switch
Sądzę, że najpierw musisz "mieć serwer w małym palcu" a potem dopiero można mysleć o zarabianiu. Tutaj oprócz php przyda się również nauka Perla, który jest bardzo przydatny. Pozwoli Ci to na zmodyfikowanie ustawień serwera w sposób wiadomy tylko Tobie co bardzo skutecznie utrudnia dostęp dla włamywaczy. A jak wiele popełniają błędów admini w konfiguracji serwerów świadczy fakt, że wystarczy około 3 minut, aby wyszukać w siecii pliki userów i hasła wielu serwerów. Najgorsze serwery to akademickie i japońskie. Zwyczajnie tragedia........ Aby sprzedawać komuś usługi tego typu należy myśleć jak człowek, który chce się włamać. Przy pisanu kodu php również warto poczytać jakie błedy są wykorzystywane, aby nie mieć potem problemów. winksmiley.jpg Jedno jest pewne. Tylko człowiek bardzo w siebie zapatrzony twierdzi, że wie wszystko. W tej grze nikt nic nie wie i dobrze, ze zadajesz pytania bo to podstawa pozyskania wiedzy. Powodzenia.
miik
Zabezpieczyć serwa moge modułami i teraz przedewszystkim na modułach się skupiam. W przeszłości troche programowałem w C i teraz zamierzam to wykorzystać do pisania modułów. A o perlu naazie nie mam pojęcia, bo nigdy mi nie był potrzebyny, ale zaraz rozejrze się jak tam się programuje. Z C powinna być krótka droga do Perla. Myśle, że to potrzebna dyskusja bo wielu jest takich jak ja...
Niedługo będę się zastanawiać nad wyborem studiów w Warszawie w tym kierunku. Jak któś może doradzić to nie mam nic przeciwko.
switch
Ja najpierw poznawałem Perla a potem zabrałem się za php. Moim zdaniem Perl jest trudniejszy a przynajmniej takie odniosłem wrażenie. php od razu mi się spodobał. Może było mi łatwiej bo zawsze występują podobieństwa w składni obu języków. Co do C to masz rację. Dasz sobie radę. Nie stawiałbym tak bardzo na "automatyzację" ochrony, gdyż mam większe zaufanie do serwerów, na którymi czuwają ludzie i mają swoje zwyczaje. Znam kilka i każdy admin ma trochę inne podejście do tematu i rozwiązuje ochronę po swojemu oraz różnie konfiguruje serwer. Najgorszy jest tzw standard, gdzie od razu wiadomo jak będzie wszystko poustawiane. Jeżeli mogę coś doradzić to dobrym pomysłem jest użycie drugiego kompa jako zapisująego logi. Wtedy wyczyszczą Ci logi na głównym serwerze a Ty będziesz ich miał na drugim. Oczywiście cały czas mówimy o wersji kiedy chcesz usługę sprzedawać a nie kiedy serwer stawiasz tylko dla siebie.
miik
php jest łatwiejszy od C, bo to język wyższego poziomu, nie wiem jak z perlem (jeszcze nie czytałem nic o nim). Teraz raczej czytam sobie o sprzęcie serwerowym. Co do logów masz racje wogle bardzo często powinno się robić kopie zapasowe. Najbezpieczniejszym miejscem jest płyta CD, ale za dużo zabawy i marnotrastwa płyt. A Apache właśnie dzięki modułom jest na pierwszym miejscu. Dlatego warto wykorzystać tą zalete.

Może mi ktoś podsyłać linki dla początkujących w hostingu...bo szukam cały czas, ale może ktoś ma jakieś dobre arty które mu pomogły na początku.

Może ktoś wie jakie słowa kluczowe mam wpisywać do wyszukiwarki bo szukam pod sprzęt serwerowy i same sklepy mi się wyświetleja. Chociaż tam też można się zapoznać ze sprzętem.

Z góry Sorry za jakieś błędy w tekscie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.