Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]auto_increment
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klusek
Witam,
stworzyłem drugi panel administracyjny sklepu i przy wprowadzaniu nowej pozycji w bazie ktora ma 3000 pozycji nowo dodany element ma numer id ponad 5600. Zupełnie nie wiem czy może to być spowodowane i jak temu zaradzić. I co dziwne ta liczba nie rośnie z kolejnym produktem o 1 tylko np. o 10.
Wcześniej jak wpisywałem produkty do bliźniaczej tabeli też miałem podobny problem, o dziwo po jej wyczyszczeniu numery dodawały się poprawnie.
Jak mogę uniknąć takiego problemu?? Pozdrawiam
spyx
w phpmyadmin w opcjach tabeli mozesz ustalic numer, od jakiego ma sie rozpoczac numerowanie indexu tabeli
bmL
A nie usuwałeś jakichś wpisów w tabeli? Jeżeli miałeś 5 wpisów i usuniesz 1 to kolejny dodany wpis nie będzie miał numeru 5 tylko 6. Co do uniknięcia to czyszczenie tabeli albo można jakoś ustawić numer auto inkramentacji przez aktualizację chociaż raczej mijało by się to z celem.
ActivePlayer
zeby zmienic kolejne auto increment uzyj phpmyadmin lub zapytania
  1. ALTER TABLE nazwa_tabeli AUTO_INCREMENT = cyfra

o ile sie nie myle tak to jest. jesli wartosc rosnie Ci o 10 przy kazdym dodaniu podejrzewam jakis blad w skrypcie.
klusek
Kiedys importowa ww tabele i pamietam ze wtedy ostatnia pozycja otrzymala numer gdzies okolo 5400, wtedy usunalem tą pozycję i od tamtego czasu nie dodawałem żadnych pozycji, Tak jak zauważyliście pewnie jest to tym spowodowane bo optymalizacja tabeli niestety nie przyniosła oczekiwanych rezultatów sad.gif Sprobuje sposobu ActivePlayer'a a jak nie to najwyżej wyczyszczę tabelę i zaimportuję ją ponownie
klusek
  1. ALTER TABLE nazwa_tabeli AUTO_INCREMENT = cyfra
niestety nie pomogło, ostatni wpis mam 3048 wieć ustawiłem auto_increment od 3049 ale neistety dalej dopisuje od 5545, kolejno co jeden
HellRider
Zrób to ręcznie:
1. W phpMyAdmin przeglądaj wybraną tabelę
2. sortuj malejąco według kolumny, która ma auto_increment
3. sprawdź najwyższą wartość, zapamiętaj ją
4. Kliknij powyżej "Operacje" i tam w grupie "Opcje tabeli" ręcznie wpisz zapamiętaną wartość o 1 wyższą.

Pamiętaj, że nie zmniejszysz auto_increment jeżeli istnieje w danej kolumnie wpis z wartością większą niż ustawiasz.
Nie wiem co tam za skrypt miałeś i jak(ie) dodawał dane, dlatego sortuj (pkt. 3).
Tom:-)
HellRider dzięki za help. Dobrze i ładnie to rozpisałeś. Akurat wykorzystałem to w skrypcie Joomla
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.