Chciałbym aby ten temat był zaczątkiem do dyskusji na parę tematów dotyczących wymienionych w temacie. Jak ma się teoria do rzeczywistości. Szukając po necie róznych rozwiązań dla WWW spotykam się ze skrajnymi opiniami na te tematy. Chciałbym poznać też wasze.
Tworząc strony od jakiegoś czasu początkowo zwracałem uwagę tylko na to aby strona wyświetlała się poprawnie i w miarę możliwości walidowała. Ostatnimi czasy chcąc wprowadzić moje programowanie na wyższe poziomy zainteresowałem się także ważniejszymi rzeczami takimi jak accesibility czy semantyka.
Jako że w wielu źródłach nie mogę znaleźć spójnych informacji chciałbym zasięgnąc jezyka u was - jak to wygląda, jak to robicie. W miarę mozliwosci chciałbym abyście podawali źródła na jakie się powołujecie oraz wasze rozwiązania.
Wiadomo też ze szeroko rozumiane standardy nie idą w parze z poprawnym wyświetlaniem strony w przeglądarkach.
A więc taka początkowa lista zagadnień
1. alt=""
Zgodnie z Uniwersytetem w Arizonie
Cytat
Non-Essential Page Elements:
Bullets or non-essential page elements like graphic spacers should include a blank alt attribute in the img tag. The blank alt tag hides non-essential graphical elements from adaptive technologies and for those that are using text only browsers or browsers with graphics turned off. A blank alt tag is inserted into a img tag as alt="" or empty quotes.
Bullets or non-essential page elements like graphic spacers should include a blank alt attribute in the img tag. The blank alt tag hides non-essential graphical elements from adaptive technologies and for those that are using text only browsers or browsers with graphics turned off. A blank alt tag is inserted into a img tag as alt="" or empty quotes.
Czy uważacie, że tagi w obrazkach mogą być puste. Jezeli tak to w jakich wypadkach. Czy zdjęcia w galerii można uznac jako obrazki które nie mają znaczenia dla accesibility?
2. Tabele
Co według was jest definicją danych tabelarycznych. W jakim wypadku uzasadniacie ich stosowanie. Jezeli w danym przypadku powinno sie używać listy - wyjasnijcie dlaczego. Jezlei listy to jakiej? Nienumerowanej, numerowane czy moze definicji? Co uzasadnia stwierdzenie ze galeria nie powinna byc tabelą. Ile pól opisujących zdjęcie powinno byc aby to byla juz tabela? Co uzasadnia twierdzenie ze galeria powinna być jako <ul> czy <dt> ?
3. Clear floats
Jesteście zwolennikami tworzenia pustych struktur jak
Kod
<div style="clear:both></div>
Czy może rozwiązań w stylu hasLayout lub <hr> ?
4. Embeed flasha
Jak wiadomo embeed sie nie waliduje. Mozna wykrozystac TYLKO object, ale w tym wypadku zgodnie z wytycznymi Adobe nie przekażemy wszystkich flashvarów do animacji. NIe będzie to działac poprawnie we wszystkich przeglądarkach. SwfObject z googla także nie jest idealnym rozwiązaniem.
5. Pytanie ideologiczne (bardzo

6.Ie w wersji 6 - olać czy nadal o niego walczyć?
To an razie tyle. Więcej takich zagadnień dopiszę później o ile w ogóle będzie zainteresowanie tematem.
edit:dodane pytanie nr 6