Gallareton
4.11.2008, 12:30:59
Witam. Mam nastepujacy problem: potrzebuje dynamicznie odswiezyc strone i wszyscy odsylaja mnie do AJAXa... ze wzgledu na moj maly zasob wiedzy o JS (uzywam tylko gotowych skryptow, modyfikuje do wlasnych potrzeb), nie potrafie zrozumiec nawet najprostszych opisow dzialania i uzycia AJAXa. Moja prosba wyglada nastepujaco: czy moglby ktos podac mi kod strony na ktorej jest:
-wyswietlona zmienna wyciagnieta z bazy mysql
-pole tekstowe
-przycisk odejmij
w momencie klikniecia na przycisk odejmij zmienna jest w bazie aktualizowana i wyswietlana jej wartosc po zmianie, tyle ze tak, aby menu strony sie nie odswiezylo, pod wszystkim wyswietlil sie napis od $zmienna odjeto $zmienna2, wynik to $zmienna3, a jedynym odswiezonym fragmentem bylaby wyswietlana zmienna
Jest to prosty przyklad, ale mam nadzieje, ze rozumiecie o co mi chodzi, a skrypt wykonujacy to juz raczej bede potrafil dostosowac do wlasnych potrzeb.
decha-design
4.11.2008, 14:25:46
hmmm ... jakby to powiedzieć
<script type="text/javascript">
var money = 'twój budżet';
if (money != '') {
window.location = "http://forum.php.pl/Gielda_ofert_f62.html";
}
a normalnie to ...
Forum: Gielda_ofert
Gallareton
5.11.2008, 16:42:19
Przepraszam najmocniej, zle sformuowalem problem... Nie zalezy mi na gotowym skrypcie, a jedynei na fragmencie kodu ktory odswiezalby konkretny fragment strony, czyli pomocy w napisaniu skryptu. Jesli ktos moglby mi to jakos opisac, bylbym bardzo wdzieczny.
decha-design
5.11.2008, 16:49:54
Chyba nie chce mi się powtarzać ... no ale cóż...
My tutaj pomagamy w błędach w napisaniu czegoś ... forum 'życzeń' w stylu prosze o napisanie mi prostego skryptu, fragmentu skryptu znajduje się w dziale który podałem już wcześniej.
Chyba że na prawde trafisz na jakiegoś wolontariusza, który ma zbyt dużo czasu i Ci to napisze.
Możemy Ci co najwyżej pomóc, czyli napisz sam skrypt a my Ci wyłapiemy błędy, poradzimy coś, zmodyfikujemy etc.
Mam nadzieję, iż zrozumiałeś...
phpion
5.11.2008, 16:52:25
Cytat(Gallareton @ 5.11.2008, 18:42:19 )

Nie zalezy mi na gotowym skrypcie, a jedynei na fragmencie kodu ktory odswiezalby konkretny fragment strony, czyli pomocy w napisaniu skryptu.
Możesz użyć np. biblioteki Prototype:
http://www.prototypejs.org/learn/introduction-to-ajaxOstatni przykład:
new Ajax.PeriodicalUpdater('products', '/some_url',
{
method: 'get',
insertion: Insertion.Top,
frequency: 1,
decay: 2
});
Gallareton
5.11.2008, 17:13:32
To juz mam jakis krok do przodu, choc nie potrafie zaimplementowac tego do mojego kodu, bo kompletnie nie rozumiem (nie tyle angielskiego, co raczej samego AJAXa, czy JS). Generalnie dzieki za checi, zawsze cos
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.