Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CSS][JavaScript] Interaktywna mapa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PiiiT
Witam, szukam interaktywnaj mapy polski. Pod pojęciem interaktywny mam na myśli możliwość najechania na wybrane województwo i żeby to województwo zmienilo kolor (ewentualnie pokazało inforamcje). Zanlazłem takie rozwiązanie na css tylko dla wysp brytyjskich, ale w przypadku 16 województw tamta opcja nie zdała egzaminu, ponieważ obrazki były kwadratami albo prostokątami a mi chodzi aby granica województwa była granicą obrazka. W jaki sposób najlepiej do tego podejść? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam,
bregovic
Wydaje mi się że bez image map to tego nie napiszesz. Chyba że jakoś zamkniesz województwa w kwadratach - wtedy możesz spoko napisać to w CSS/JS.
PiiiT
ale czy w image map można przydzielić nierównomierny kształt obrazka?
bregovic
Można.
  1. <area shape="poly" coords="309,13,358,89,257,89" href="#" title="Triangle" alt="Triangle" />
PiiiT
Wielkie dzięki udało się. Czy jest możliwość aby po najechaniu na województwo wyświetli się okno(dymek) z informacjami tekstowymi i obrazkiem? Z góry wielkie dzięki za pomoc:

Kod
<map id ="woje" name="woje">
<area shape ="circle" coords ="79,108,80"
onMouseOver="writeText('Województwo zachodnio pomorskie')"
onMouseOut="writeText('Wybierz region który Cię interesuje')"
   />
bregovic
Jasne że się da. Googluj funkcję robiącą tak zwane tooltips.
PiiiT
Jeszcze jedno pytanie, proszę o informację na temat kolejności podawania punktów mapy obrazu, jeżeli mamy pięciokąt nierównomiernie rozłożony to w jakiej kolejności podawać kolejne współrzędne. Czy ma to znaczenie? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam,
nevt
po obwodzie, tak jakbyś rysował ten wielokąt...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.