Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Ścieżka do helperów
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
orideith
Witam mam taki problem który jeszcze nie udało mi się rozwiązać chodź próbowałem wszelkich kombinacji. Otóż moje helpery nie chcą działać gdzie indziej niż w library/Zend/View/Helper/moje_helpery.php

Robię to w ten sposób, który wydaje mi się poprawny ale niestety to nic nie zmienia.
  1. <?php
  2. $view_helper = new Zend_View();
  3. $view_helper->addHelperPath('./application/default/views/helpers/');
  4. $view_helper->setHelperPath('./application/default/views/helpers/','application_default_views_helpers_Menugora');
  5.  
  6. //potem
  7. Zend_Loader::loadClass('application_default_views_helpers_Menugora');
  8. ?>

Plik oczywiscie znajduje się w application/default/views/helpers/Menugora.php
Klasa wygląda tak
  1. <?php
  2. class application_default_views_helpers_Menugora extends Zend_View_Helper_Abstract
  3. {
  4. public function Menugora() {...}
  5. }
  6. ?>

Komunikat

Ma ktoś jakiś pomysł ?
Pozdrawiam
chlebik
A moze to wina tak prozaicznej rzeczy jak sciezka do klasy? Roznej w windowsie i na serwerach...

Mozna tez zrobic taki myk w bootstrapie:

Kod
$view = new Zend_View();
$view->addHelperPath( '../library/View/Helper', 'View_Helper' );

Polece tez ten link: tutorial
batman
Źle ustawiłeś ścieżkę. W bootstrapie prawdopodobnie ustawiłeś ścieżkę do aplikacji i bibliotek. Tak więc powinieneś ustawić taką ścieżkę:
  1. <?php
  2. $view->addHelperPath('default/views/helpers', 'application_default_view_helpers');
  3. // lub
  4. $view->addHelperPath('application/default/views/helpers', 'application_default_view_helpers');
  5. ?>

Poza tym po co Ci default w ścieżce? Używasz modułów?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.