Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Amatorski system CMS pod stronę firmową
Forum PHP.pl > Forum > PHP
debian
Witam, napisałem przy pomocy znajomego taki oto amatorski "silnik" pod stronę firmową:
  1. <?php  
  2.   $katalog = 'teksty/';  
  3.   include('inc/top.inc.php');  
  4.  
  5.   if (empty($_GET['p'])) readfile($katalog.'start.php');  
  6.   else  
  7.   {
  8.    if (is_file($katalog.$_GET['p'].'.php')) readfile($katalog.$_GET['p'].'.php');  
  9.    else readfile($katalog.'404.php');
  10.   }
  11.  
  12.   include('inc/footer.inc.php');  
  13.  
  14.  ?>

W katalogu /teksty zamieszczone są pliki .php z artykułami sformatowanymi znacznikami HTML. Po wywołaniu nazwy w pliku w postaci index.php?p=nazwapliku_z_folderu_teksty np mamy w nim plik oferta.php i wywołanie treści z tego pliku jest następująca index.php?p=oferta
Moje pytanie jest takie. Chciałbym zrobić w katalogu /teksty nowy katalog dla kazdego pliku .php z /teksty np schemat drzewa katalogu wygląda tak:

-teksty
+oferta.php
+kontakt.php
+about.php
-teksty/oferta
-teksty/kontakt
-teksty/about

w tych podfolderach pliki .php działające na tej samej zasadzie co wcześniejsze pliki. Z tym że wywołanie ich wyglądałoby tak index.php?p=kontakt&id=prezes i wtedy pokazuje sie plik /teksty/kontakt/prezes.php
Oczywiście te dodatkowe "modułu" dla kazdego osobnego podfolderu /teksty/podfolder byłyby wpisywane do index.php z silnikiem ręcznie dla ułatwienia pisania takiego czegos. bo ja właśnie nie wiem jak to napisac smile.gif myśle ze nie namieszałem aż tak mocno. Z góry dzięki za pomoc
nexis
  1. <?php
  2. // HEADER  
  3. include('./inc/top.php');
  4. // CONTENT
  5. define('DIR', './teksty');    
  6.  
  7. if (!isset($_GET['p'])) {
  8.   readfile(DIR . '/start.html');
  9. } else {
  10.   $_GET['id'] = (isset($_GET['id'])) ? $_GET['id'] : '';
  11.   $file = DIR . '/' . $_GET['p'] . '/' . $_GET['id'] . '.html';
  12.   if (!file_exists($file)) {
  13.      $file = DIR . '/404.html';
  14.   }
  15.   readfile($file);
  16. }
  17. // FOOTER
  18. include('./inc/footer.php');  
  19. ?>
debian
Może napisz coś więcej. Bo troche to nie działa smile.gif Podmieniłem co trzeba zmieniłem pliki z .php na .html i teraz to wogóle nie zmienia treści na stronie, pozostaje cały czas początkowy start.html

1. <?php echo("Pomocy! haha.gif :)"); ?>

Pomoże mi ktoś? smile.gif Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.