Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wyszukiwanie + podpowiadanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Balon
Powiedzmy, że mam prostą tabelę z nazwami przedmiotów. Jabłko, banan, ananas, trampki, wiadro. Robię prostą wyszukiwarkę, która szuka przedmiotów. I teraz załóżmy, że napiszę wiado lub jabko. W jaki sposób wykryć podobieństwo tego słowa a do tych z bazy?

Pozdrawiam.
danek
Użyć LIKE i co każdą literę wstawić %
np.
WHERE nazwa LIKE '%j%a%b%k%o%'
Balon
Zdajesz sobie sprawę jak bardzo przekłamane wyniki mogę uzyskać w ten sposób?

Chodziło mi raczej o coś typu SOUNDEX() w MySQL, ale to działa sprawnie przy angielskich słowach. A potrzebuję coś uniwersalnego. Nie wiem jak się do tego zabrać.
danek
To ma być podpowiedź a nie wyszukiwanie prawda?
Ja sobie doskonale zdaję z tego sprawę, tylko zauważ, że nie wyszukujesz a%a, tylko jabko, a nie jest aż tak wiele wyrazów z taką kolejnością znaków...
Balon
Ogólnie to ma być wyszukiwarka, która wyszukuje dane, ale przy okazji podpowiada kiedy zauważa, że wyniki nie są trafne i są lepsze odpowiedzi w bazie.

Nigdy czegoś takiego nie realizowałem, dlatego zwracam się do Was z prośbą o znalezienie rozwiązania dla czegoś takiego. Próbowałem szukać czegoś na ten temat, ale google nic mi nie podpowiedziało.

Pozdrawiam.
jezoo
ja proponuje podpiac ajaxa do tego, i tak jak @danek wyzej napisal uzyc LIKE jezeli Ci chodzi cos ala google suggest czyli cos takiego
http://www.eatdrinksleepmovabletype.com/tu...ststyle_search/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.