Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Jak ustawić globalny komunikat błędu u góry formularza?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
symfonic
Witam,

Stworzyłem w Symfony 1.1 prosty formularz kontaktowy. Chciałbym jeszcze, żeby w przypadku jakiegokolwiek błędu (np. nie wypełnione któreś z wymaganych pól) wyświetlał się nad formularzem ogólny komunikat błędu typu "Formularz zawiera błędy". Jak coś takiego zrobić?
Cysiaczek
Dziwne pytanie zadajesz. Odpowiedź na nie można znaleźć w dokumentacji.
  1. <?php
  2. if($sf_request->hasErrors())
  3. {
  4.    foreach($sf_request->getErrors() as $error)
  5.    {
  6.        print $error;
  7.    }
  8. }
  9. ?>

Nie wiem, czy w SF 1.1 jest tak samo, bo do tej pory nie miałem z nim przyjemności.
Pozdrawiam
symfonic
Niestety w Symfony 1.1 już to nie przejdzie. Dlatego pytam. Dokumentacje przeczytalem.
phpion
Cytat(symfonic @ 10.11.2008, 14:42:42 ) *
Niestety w Symfony 1.1 już to nie przejdzie.

Na pewno? http://www.symfony-project.org/api/1_1/sfR...ethod_geterrors
symfonic
Ja naprawde sprawdzilem duzo mozliwosci i zajrzalem na dziesiatki stron zanim zadalem pytanie na forum smile.gif. Uzycie hasErrors wywala wyjatek "You must set "compat_10" to true if you want to use this method which is deprecated.".
phpion
Użyj w takim razie metody hasErrors():
  1. <?php if ($sf_request->hasErrors()): ?>
  2. <p>Wystąpiły błędy!</p>
  3. <?php endif; ?>
symfonic
Wlasnie o tej metodzie napisalem w poprzednim poscie.
Cysiaczek
Dziwne, bo metoda jest w dokumentacji. więc formalnie można tego użyć.
Jeśli nie działa, to może użyj flasha. Ja tak robię dla pojedynczych komunikatów błędów i potwierdzeń. Jest o tyle dobre, że działa pomiędzy przekierowaniami.

Pozdrawiam.
destroyerr
W dokumentacji nie podano, że do działania tych metod w sf 1.1 trzeba mieć plugin compat_10. W następnych wersjach nie będzie już całkowicie.

Nie zrozumiałem czy chcesz już wyświetlać ten error, czy go dopiero stworzyć. Jeśli wyświetlić tylko to formularz ma funkcje getGlobalErrors.

Przepraszam, miałem napisać o renderGlobalErrors.
-=Peter=-
Może chodzi Ci o coś takiego:

1. <?php if(count($form->getErrorSchema()) > 0): ?>
  2. Wystąpiły następujące błędy:
  3. <ul>
  4. <?php foreach($form->getErrorSchema() as $field => $text): ?>
  5. <li><?php echo $text ?></li>
  6. <?php endforeach; ?>
  7. </ul>
  8. <?php endif; ?>
symfonic
Peter, dzięki! O to właśnie mi chodziło :-). Choć pewnie jest to rozwiązanie "na około", bo Symfony ma już wbudowane wyświetlanie globalnego błędu w formularzu. Potrafię z niego skorzystać przy post validatorze. Wystarczy dodać opcję throw_global_error i już nad formularzem pojawi się piękny komunikat błędu smile.gif

1. <?php
  2. $this->validatorSchema->setPostValidator(
  3.  new sfValidatorSchemaCompare('start_date', sfValidatorSchemaCompare::LESS_THAN_EQUAL, 'end_date',
  4.    array('throw_global_error' => true),
  5.    array('invalid' => 'The start date ("%left_field%") must be before the end date ("%right_field%")')
  6.  )
  7. );
  8. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.