Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] AJAX i Request
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Skie
W jaki sposób ustawić sposób kodowania znaków przy wykonywaniu requesta?

Na stronie jQuery oraz na kilku innych znalazłem takie coś:

contentType: "application/x-www-form-urlencoded;charset=ISO-8859-2"

Niestety jak "wsadzam" to w requesta, czyli robie cos takiego:

$.ajax({ contentType: "application/x-www-form-urlencoded;charset=ISO-8859-2", ...[reszta ustawień]...});

To, to nie działa i w żądaniu i tak jest ustawiony charset=utf-8. Czy ktoś może wie dlaczego?
erix
http://docs.jquery.com/Ajax/jQuery.ajax

scriptCharset
Cytat
Only for requests with 'jsonp' or 'script' dataType and GET type. Forces the request to be interpreted as a certain charset. Only needed for charset differences between the remote and local content.
Skie
No tak, ale przy GET zmienne są "wklejane" do samego linka i w ogóle przy zapytaniu nie ma czegoś takiego jak Content-Type, więc jakby to miało niby działać?
erix
Nagłówki przecież i tak, i tak przesyłasz. winksmiley.jpg
Ale to swoją drogą.

A próbowałeś ustawić atrybut charset dla <script />?
Skie
Tak, wiem. Ale właśnie nagłówek jest w latin2, a samo żądanie w utf-8.
A w celu wyjaśnienia to polskie znaki na stronie mam, ale chodzi mi o to, że $_POST jest przesyłane właśnie utf'em. Póki co rozwiązałem ten problem tworząc klasę, którą wywołuje na początku pliku i która zmienia kodoawnie za pomocą iconv() ale jest to troche mało elastyczne.

charset dla script? W jakim sensie? Jeżeli pliki AJAXa mam np. w plik1.js, to takie cos:

Kod
<script type=text/javascript src=plik1.js charset=latin2></script>

"Przetłumaczy" żądanie?
erix
Cytat
charset dla script? W jakim sensie? Jeżeli pliki AJAXa mam np. w plik1.js, to takie cos:

Przyznam, że nigdy nie miałem potrzeby wykorzystywania tego rozwiązania, ale z tego, co można wyczytać na w3schools, to tak: http://www.w3schools.com/TAGS/att_script_charset.asp
Skie
Niestety i to nie pomaga.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.