Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: encje numeryczne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
irekpil
Wiatjcie mam problem z encjami numerycznymi. Problem polega na tym, że jak ktoś wpisuje tekst do strony cudysłów i znak - zamieniają się na encje numeryczne. Próbowalem wszytkich funkcji by je zmienić przy odczycie z bazy MySQL by zmieniły się w znaki ale nic czami encja jest połączona z wyrazem.
Zastosowalem ta funkcje ale nie dział.
ze strony http://pl.php.net/manual/pl/function.html-entity-decode.php

function unhtmlentities($string)
{
// replace numeric entities
$string = preg_replace('~&#x([0-9a-f]+);~ei', 'chr(hexdec("\\1"))', $string
);
$string = preg_replace('~&#([0-9]+);~e', 'chr("\\1")', $string
);
// replace literal entities
$trans_tbl = get_html_translation_table(HTML_ENTITIES
);
$trans_tbl = array_flip($trans_tbl
);
return strtr($string, $trans_tbl
);
}

$c = unhtmlentities($a
);

Proszę o pomoc
pinochet
jak wyglądają wartości zmiennych $a, $c a jak oczekiwane $c ... w jaki sposób pobierasz dane z bazy? jak wygdlaczego nie używasz php 4.3+ ? I jeszcze wyjaśnij to:
Cytat
jak ktoś wpisuje tekst do strony cudysłów i znak
irekpil
Sprawa wygląda tak. Ktoś przekleja z worda tekst do formularza na stronie. To jest wartość $a.
np. wpisywany do formularza
" to tylko niektóre z tematów II Ogólnopolskiej Konferencji"
zapisany do bazy wygląda tak
.#8211; to tylko niektóre z tematów II Ogólnopolskiej Konferencji .#8222

<FORM ENCTYPE="multipart/form-data" ACTION="dodanie.php?id=<?PHP echo $id ?>" METHOD=POST name="edycja" accept-charset="iso-8859-2">
Ten zapis accept-charset="iso-8859-2" powinnien zmienić encje na znaki ale tego nie robi.
Tekst ładuje się do bazy już z encami numerycznym. Czyli wynika, że samo form prztwarz znaki na encje.
Jak się wpisuje cudzysłów ręcznie przesyła poprawnie. Próbowałem inych sposobów by zmienić te encje, ale też nie działały. Podałem ten przykład bo sądzę że jest on dobrze zrobiony.

Już wiem do MySQL wpisujują się encje i potem sa odczytywane jako encje a nie znaki.

Pozdrawiam

Cytat(pinochet @ 13.11.2008, 20:20:27 ) *
jak wyglądają wartości zmiennych $a, $c a jak oczekiwane $c ... w jaki sposób pobierasz dane z bazy? jak wygdlaczego nie używasz php 4.3+ ? I jeszcze wyjaśnij to:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.