Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ukrywanie częsci tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
camikazee
Witam!

Poszukuję rozwiązania następującego problemu:
- pobieram np. 10 rekordów z bazy (id, tytuł, opis itp)
- wyświetlam je w kolumnie tworząc divy o jednakowej wysokości, powiedzmy 200px
- zmienna opis może mieć różną wysokość, mieszczącą się w tych 200px lub przekraczającą tą wartość. W tym przypadku chciałbym wyświetlić tylko te 200px, a resztę ukryć i dynamicznie wczytać, odkryć (jquery)

Teraz się zastanawiam jak to dobrze zrobić. Czy w php zliczać znaki nowych linii i w częściach wysyłać (problem gdy linia jest dłuższa niż szerokość diva i źle zliczy). Inną opcją jest wyświetlić "pełne" divy, sprawdzić ich wysokość i przyciąć.
Znalazłem skrypcik, który mi ukrywa treść zliczając białe spacje. Ale to również źle zliczy, bo może być dużo treści, a może być wypunktowanie.

Prosiłbym o jakieś sugestie.
vokiel
Możesz ustawić overflow:hidden, wtedy przytnie Ci treść w divie, a później w jquery zmienić overflow na visible.
camikazee
Rozwiązanie wydaje się banalne, ale nie mogę ustawić tego na warstwach. Jak zadeklaruje divowi z tekstem minimalną wysokosc i overflowem ukrywam zbędną wartość. Teraz np. po kliknięciu w button przypisuje argument overflow:visible. Pokazać pokaże, ale nie wysokości tła warstwy nadrzędnej. Kombinuje na setki sposobów i nic nie wychodzi sad.gif
vokiel
To może ustawiaj wysokość + overflow. Na początku tą mniejszą, a później już długości rodzica.
camikazee
Ja już wiem jak zrobię, kwestia tego, jak div z tekstem ma 200px wysokości i overflow hidden. To gdy zrobię overflow visible, treść się odsłoni, ale nie zmieni wartości height i nie pociągnie warstwy niżej. A automatycznie powinien ją zwiększyć i przesunąć niższe warstwy w dół. Jest to problem CSSowy.

Napisałem w końcu prosty skrypcik, który realizuje podstawowe założenia.
http://camikazee.com/overflow/overflow.html
Chciałbym prosić o jego weryfikację, możliwą optymalizację. I czy jest możliwość aby poprzez zmianę parametru height odkrywać pozostałą część warstwy za pomocą animacji, coś ala toggle().
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.