Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] rozmiar elementu widocznego w overflow:hidden
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
juzwa
<div overflow:hidden>
<div >
można go przesuwać
</div>
</div>

i teraz chciałbym wiedzieć jak poznać rozmiar tego kawałka który widać

jest jakaś właściwość?
czy trzeba liczyć
wookieb
Kod
<div style="overflow:hidden; height: 100px;">
    <div id="over_content">
    </div>
</div>

w js pobierzesz normalnie.
Kod
document.getElementById('over_content').clientHeight;

P.s. Panowie jquerowcy, prototypowcy, mootoolowscy, dojowcy i inni jsframeworkowcy. To jest przykład pure js. jezeli chcecie podawac swoje z wykorzystaniem frameworka to darujcie sobie bo sens jest identyczny.
juzwa
Cytat(wookieb @ 20.11.2008, 13:34:47 ) *
Kod
<div style="overflow:hidden; height: 100px;">
    <div id="over_content">
    </div>
</div>

w js pobierzesz normalnie.
Kod
document.getElementById('over_content').clientHeight;

P.s. Panowie jquerowcy, prototypowcy, mootoolowscy, dojowcy i inni jsframeworkowcy. To jest przykład pure js. jezeli chcecie podawac swoje z wykorzystaniem frameworka to darujcie sobie bo sens jest identyczny.

dzięki za odpowiedź - ale nie do końca o to mi chodziło
może źle się wyraziłem

postaram się jaśniej

jest <div> ramka ma overflow:hidden - jest w nim <div> wewnętrzny większy , który mozna przesuwać i chcę wykrywać na mouseup takie coś gdy widoczny rozmiar tego wew diva będzie mniejszy niż rozmiar tego diva z overflow:hidden

wiadomo, że domyślnie i prawie cały widoczny element w <div> ramce ma taki sam rozmiar jak ten <div> ramka, ale można tak przesunąć, że może któryś mieć mniejszy

chodzi mi, o to czy jest jakaś właściwość ile px na długość i wysokość wewnętrznego div-a widać i wtedy jeśli będzie mniej niż "ramka" mogę coś tam zrobić
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.