Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ReWrite Rule ze znakiem zapytania "?"
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Qleer
Witam,
Mam problemy dot. regułki rewrite. Chcę przykładowo napisać:
Kod
RewriteRule ^test/(.*)/?_=(.*)$ test.php?i=$1&b=$2 [L]

Tu mamy problem ze znakiem "?". Nie możemy dać jednocześnie "\" przed znak gdyż to nie zadziała.
(czyli:RewriteRule ^test/(.*)/\?_=(.*)$ test.php?i=$1&b=$2 [L] )
Wiem, że są regułki które umożliwią mi stosowanie znaku "?" w zapytaniach rewriterule i są stosowane one przez RewriteCond.
Proszę o wytłumaczenie mi po łepkach w jaki sposób stosuje się rewritecond i jak brzmiało by brzmiało poprawne zapytanie rewriterule ponadnego powyżej przykładu. Z góry dzięki za odpowiedź i pomoc.

Pozdrawiam.

erix
Kod
RewriteEngine On

RewriteCond %{QUERY_STRING} id=([^&;]*)
RewriteRule . index.php?asdasd=%1

winksmiley.jpg

Cytat
Wiem, że są regułki które umożliwią mi stosowanie znaku "?" w zapytaniach rewriterule i są stosowane one przez RewriteCond.
Proszę o wytłumaczenie mi po łepkach w jaki sposób stosuje się rewritecond i jak brzmiało by brzmiało poprawne zapytanie rewriterule ponadnego powyżej przykładu. Z góry dzięki za odpowiedź i pomoc.

Query string jest pewną specyficzną częścią adresu, której RewriteRule nie przetwarza. Dlatego trzeba tutaj skorzystać z RewriteCond. Ogólna zasada: RewriteCond działa dla najbliższego RewriteRule. To tak jakby instrukcja warunkowa dla regułek przepisujących.

Dzięki za niezłe pytanie. winksmiley.jpg
Qleer
No i dzięki za niezłą odpowiedź winksmiley.jpg Bawię się w PHP już długo a jednak sam nie spotkałem się z problemem abym musiał stosować rewritecond bo nie było mi to potrzebne ... aż do dzisiaj winksmiley.jpg Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.