Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Odczytywanie z 2 tabel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zeo
Witam!

Potrzebuję zrobić coś w stylu czata, jednak napotkałem problem.
Otóż mam 1 tabelę o nazwie "users" w której przechowywane są dane użytkowników chciałbym tutaj odczytać kolumnę `id` w której zawarty jest identyfikator użytkownika oraz `username` w której zawarta jest nazwa użytkownika., w 2 tabeli o nazwie "chat" przechowuję takie kolumny jak userid która ma służyć do przechowywanie identyfikatora użytkownika który wysłał wiadomość oraz `msg` która ma służyć do przechowywania wiadomości którą wysłał użytkownik.

Czy mógłby ktoś nakierować mnie jak sformułować takie zapytanie, oraz jak zrobić pętlę która to będzie wyświetlać?

pozdrawiam.
kefirek
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query("SELECT u.*, p.* FROM chat p LEFT JOIN users u ON p.userid =u.id")
  3. while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
  4. echo "".$r['username']."<br />";
  5. }
  6.  
  7. ?>
Andrzej PILOT
Witam,

Potrzebuję coś podobnego.

Mam tabelę A w której są dane osób. (id_os, imię, nazwisko etc.)
Mam tabelę B w której są dane jaki dokument co w nim jest i na końcu idk (ale nazwałem idkz) tak żeby nie było takich samych wpisów w 2 tabelach.

Udało mi się zrobić aby klikając na daną osobę, wystawiam dla niej dokument i zapisując jej ID w tabeli B.

Po wystawieniu kilku dokumentów mam plik PHP w którym jest listning tabeli B - lista wystawionych dokumentów w formie tabelki

Nr dok | data | id dla kogo | rodzaj dokumentu | podgląd

nr dok, data, "id dla kogo", rodzaj dokumentu jest pobierane z tabeli B
ale zamiast wyświetlania "id dla kogo" z tabeli B chciałbym wstawić imię i nazwisko tej osoby z tabeli A

jakaś podpowiedź może ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.