Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]problem z PDO ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Lonas
Siedzie juz 2 dzien - moze ktos mnie oswieci

Najpierw przy instalacji pluginu do struktury drzewiastej w bazie sfPropelActAsNestedSetBehaviorPlugin
, podczas insertu do bazy potomka otrzymywalem blad PDO

Fatal error: Call to undefined method PropelPDO::createStatement() in C:\Program Files\WebServ\httpd\sf_sandbox\plugins\sfPropelActAsNestedSetBehaviorPlugin\lib\sfPropelActAsNestedSetBehavior.class.php on line 1077

bylo to na mysql 5.0.45

pomyslalem ze moze to wina bazy i zainstalowalem nizsza wersje 4.0.26 gdzie okazalo sie ze tutaj przy pierwszym zapytaniu do bazy odrazu dostaje blad

1. SQLSTATE[HY000]: General error: 1193 Unknown system variable 'NAMES'
  2. stack trace
  3.  
  4. at ()
  5. in SF_SYMFONY_LIB_DIR\plugins\sfPropelPlugin\lib\vendor\propel\util\DebugPDO.php line 166 ...
  6.  
  7. 163. {
  8. 164. $this->log('exec: ' . $sql);
  9. 165. $this->incrementQueryCount();
  10. 166. return parent::exec($sql);
  11. 167. }
  12. 168.
  13. 169. /**

Juz nie wiem co to moze byc - jaka powinna byc wersja mysql i php zeby symfony 1.2 poprawnie dzialalo :/
mike
1. ~Lonas popraw tytuł. Przecież obecny o niczym nie mówi.
2. Jaka wersja pluginu?
Lonas
Wersja pluginu to byla ta dla symfony 1.2
php symfony plugin:install sfPropelActAsNestedSetBehaviorPlugin --release=0.9.1

z tym ze dostawalem blad nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na forum symfony byl podobny temat ale tez bez rozwiazania - napisalem tez tam posta ale cisza..

w tej chwili po zainstalowaniu nizszej wersji mysql nic juz nie dziala nawet te podstawowe rzeczy jak komentarz, post - ktore robilem z tutoriala

EDIT:
Ok mam rozwiazanie : kiedy uzywamy symfony 1.2 z propelem 1.3 plugin nie dziala, ale propel 1.3 zawiera juz w sobie obluge drzew :
http://propel.phpdb.org/trac/wiki/Users/Do.../Tree/NestedSet

jeżeli chcemy uzywac sfPropelActAsNestedSetBehaviorPlugin trzeba zrobic downgrade do symfony 1.1

to tak jak by ktos potrzebował.
stachuf11
a czy ktoś wie jak wstawić criteria w propel 1.3 przy wyświetlaniu drzewa
chodzi mi o wyświetlenie całęgo drzewa ale z criteriami
ja przy wyswietlaniu drzewa w akcji wstawiam kod jak poniżej
  1. <?php
  2. $this->root = StrukturaPeer::retrieveTree($idroot);
  3.  $this->items=new RecursiveIteratorIterator($this->root, RecursiveIteratorIterator::SELF_FIRST);
  4. ?>

a pozniej w templatce

1. <?php
  2. foreach ($items as $item):
  3. ............
  4. endforeach;
  5. ?>

to działa jak trzeba, ale nie wiem jak użyć kriteria, czy jest to możliwe wogole?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.