AxZx
21.12.2008, 00:31:25
witam
jak w kontrolerze pobrać wartość tagu meta tagi z description? chodzi mi o to co mam ustawione w app/config/view.yml
bo chciałbym w akcji zmienić tego wartość, ale nie całkiem nadpisać (addMeta) tylko pobrać to description i coś do niego dodać. tylko, że z tym pobraniem tej wartości mam problem.
proszę o pomoc
pozdrawiam
destroyerr
21.12.2008, 08:46:30
Już kiedyś była podobna dyskusja ale chodziło wtedy o title. Wartości wpisane w pliku konfiguracyjnym, trafiają do obiektu response dopiero przy tworzeniu widoku, bo przecież te dane to rzeczywiście widok. Możesz ustawienie tytułu przenieść do klasy widoku albo męczyć się z tym w akcji.
kwiateusz
21.12.2008, 09:41:06
co prawda o title, ale moze Cie naprowadzi

(btw dotyczy to sf około 1.0)
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=65257
AxZx
21.12.2008, 11:06:18
z title nie mam problemów. elegancko mogę w kontrolerze tytuł zmieniać. z tym decsription jest problem i nie wiem jak mam kombinować. dlatego pytam:)
wolditm
21.12.2008, 12:41:44
Nie bawie się SF, ale tak z ciekawości spojrzałem, chyba powinno pomóc

<?php
$metas = $this->getResponse()->getMetas(); // lub $this->getResponse()->getHttpMetas()
$metas['description'] = // co tam chcesz;
$this->getResponse()->addMeta('description', $metas['description']);
?>
AxZx
21.12.2008, 17:00:49
nie ma czegoś takiego.
tablica $this->getResponse()->getMetas() jest pusta.
destroyerr
21.12.2008, 18:38:04
Jest puste z powodu, który podałem wyżej. Dlaczego nie chcesz przenieść tego do widoku?
AxZx
21.12.2008, 23:18:33
dane z bazy powinny być pobierane przez kontroler i wstawiane do widoku. tak mi się wydaje, że nic w tym złego nie ma, że chcę to zrobić w kontrolerze. po prostu łatwiej będzie.
poza tym trochę to jest niekonsekwentne rozwiązanie. tytuł można ustawić z poziomu kontrolera, inne meta tagi już nie.
a jak to będzie w takim razie w widoku? jak w widoku ustawia się to co wypluwa funkcje include_metas w layoucie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.