Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Zużycie pamięci
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
than
Witam

Piszę portal oparty na zf i zastanawiam się czy on normalnie zużywa tak dużo pamięci czy ja gdzieś przekombinowałem. W najlepszym wypadku zużycie mierzone przez funkcje memory_get_usage() i xdebug_memory_usage() nie spada poniżej 3,5MB a czasem przekracza nawet 6MB.

Korzystam z szablonów OPT i one przy kompilacji zabierają ~0,5MB ale nadal nie wiem co z resztą.
Dodatkowo moduły które mogą obciążać pamięć to rejestr, acl i autoryzacja, ale z nich zrezygnować się nie da.

Może ktoś korzystający z zf sprawdzić ile pamięci zużywa jego skrypt? Raczej gdyby takie zużycie było normalne to zf nie nadawałby się do żadnych poważnych projektów.
dr_bonzo
Na powaznych projektach masz powazny sprzet z powazna iloscia RAMu.
Moj FW przy dosyc normalnych akcjach (autoryzacja, DB, etc) zuzywa 2-3MB wiec te 6 MB mnie raczej nie dziwi.
nexik
pisanie zapytan SQL recznie zamiast korzystanie z Zend_Db_Table jest 2-krotnie wydajniejsze. Oczywiscie ja bym pamiecia sie nie przejmowal tylko czasem wykonania okreslonych akcji. Pamieci latwo dokupic (wkladamy dodatkowa kosc i po sprawie) z prockiem juz nie jest tak latwo smile.gif

Wracajac do tematu Zend_Framework to zbior bibliotek zobacz ktore ladujesz to znajdziesz odpowiedz.
Speedy
Ja myślałem, że pamięcią to się trzeba przejmować w takich językach typu c++, a nie php winksmiley.jpg. Generalnie rzecz biorąc, trzeba umieć rozplanować i napisać aplikację na tyle mądrze, żeby nie zamulała, jak się z niej korzysta (np. nie ładować wszystkiego, co nie jest w danej chwili potrzebne, autoloading, niewykonywanie zbyt wielu operacji na raz, niepobieranie zbyt wielu danych na raz - można je stronicować, niepobieranie z bazy stałych danych, które można scacheować, zserializować, whatever i zlikwidować kolejne połączenie etc.). Poza tym, nikt Ci nie napisze ile pamięci zżera ZF, bo każdy sobie może posklejać te klasy tak, jak chce, jak już nexik zauważył winksmiley.jpg. Ponadto, każdy system szablonów nakłada na aplikację dodatkowe operacje. Jeśli zależy Ci na wydajności, to lepiej z niego zrezygnować na rzecz natywnych szablonów php. Podstawowe instrukcje php są nawet mniej skomplikowane, niż te wszystkie szablonowe syntaxy, a argumenty, że jakiś grafik popsuje aplikację, jak będzie w niej kod php zamiast syntaxu szablonu jest śmieszny, bo grafik może ten szablon tak samo schrzanić, jak i php. Zresztą, jest to tylko warstwa prezentacyjna, a nie logika, czy model.
qbatoja
Cytat(nexik @ 25.12.2008, 00:06:58 ) *
pisanie zapytan SQL recznie zamiast korzystanie z Zend_Db_Table jest 2-krotnie wydajniejsze.

a 20 razy glupsze smile.gif po to ludzie wymyslili cache, zeby z niego korzystac i obnizac performance costs

co do twojego problemu. dokup sobie pamieci i uzywaj memcached. wszystko bedzie ci smigac smile.gif jestem w trakcie zakladania bloga i tam bedziesz mogl duzo poczytac jak ulepszac i przyspieszac apps oparte na zf.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.