Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] formularze w symfony 1.2 i edytory wysiwyg
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
stachuf11
witam
pewne rzeczy bardzo ważne nie zostały jeszcze dopracowane w sf 1.2
problem z edytoremi wysiwyg w formularzach w symfony 1.2
aby zdefiniować pole textarea w formularzu jako rich, w sf1.2 trzeba najpierw zaladować plugin sfFormExtraPlugin,
pozniej zdefiniowac dobrze pole niby jak z przykładu w pluginie

1. <?php
  2. $this->widgetSchema['content'] = new sfWidgetFormTextareaTinyMCE(array(
  3.  'width'  => 550,
  4.  'height' => 350,
  5.  'config' => 'theme_advanced_disable: "anchor,image,cleanup,help"',
  6. ));
  7. ?>

ale to nieprawda, bo na pewno nie zadziała, przynajmniej w wersji 1.0.6 pluginu, dopiero definicja jak poniżej

1. <?php
  2. $this->widgetSchema['content'] = new sfWidgetFormTextareaTinyMCE(array(
  3.  'width'  => 550,
  4.  'height' => 350,
  5.  'config' => 'theme_advanced_disable: "anchor,image,cleanup,help"',
  6. ),
  7. array('class'=>"tiny_mce')
  8. );
  9. ?>

wd wskazówek w linku poniżej
http://www.symfony-project.org/forum/index...steps#msg_66906

ale to też do końca nie działa jak trzeba, przy użyciu pojedyńczego pola z edytorem wysiwyg w formularzu wszystko jest ok, ale gdy użyjemy już więcej pol z wysiwyg,
to pola nie pamiętają zmian, przy zapisie wprowadzone zmiany w edytorkach nie są widoczne, $request->getPar... nie widzi zmian wprowadzonych w edytorze tiny_mce, to jedno co zaobserwowałem,
a druga rzecz, to czy ktoś wdrożył FCK zamiast tiny_mce w formularzach na 1.2, nie chodzi mi o formularze z sf1.0, tylko 1.2 na widgetach
pozdrawiam

hmm, jest jeszcze jeden plugin do TinyMCE, no przegapiłem go, może działa bez problemu
potestuje

plugin isicsWidgetFormTinyMCE dziala ok, pozostał więc temat zaadoptowania FCK, jeśli ktoś ma przykład proszę o wskazówki
pozdrawiam
kallosz
jest nie fajnie ponieważ oba pola mają taką samą class
Przy nadaniu różnych class działa bezproblemowo smile.gif
stachuf11
do tego też doszedłem, dzięki za wskazówki, generalnie z tiny_mce dziala mi wszystko jak trzeba, ale chciałem użyć fck, czy ktoś użył fck w sf 1.2 w widgetach do definicji pola w formularzu, jakiś przykład?
pozdrawiam
Stachu
basu
wiecie może co zmienić, aby symfony poprawnie wyświetlało dane z pola np "description" ze znacznikami htmla w treści?
Tzn mam w backendzie pole z tinymce, nastepnie zapisuje sformatowany tekst do bazy danych, a jak wyswietlam we frontendzie dane w widoku to pokazuje mi tekst bez poprawnego formatowania.
Próbuje opcji 'escaping_method' ale jakoś to wszystko nie działa jak powinno. Zna ktoś jakies sprawdzone i bezpieczne rozwiązanie?

no i znalazlem:
  1. <?=$page->getDescription(ESC_RAW)?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.