Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][JavaScript]wyswietlanie adresu strony na biezaco w polu textarea
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bialko0019
Witam. Nie wiem jak, bo próbuje znaleść skrypt, która wyświetla adres biezacej strony : jestem na www.example.pl/index,strona i sie wyswietla ten adres w polu textarea . Jak jestem na innej stronie : wyswietla si einny adres. Pewnie jest to prosty skrypt, ale bardzo przydatny np. w polec znajomemu, czy cos w tym stylu. Oczywiscie mozna wpisywac recznie, ale gdy strona ma 90 stron to ciezko w kazdje zmieniac w przypadku zmian. Czekam i dziękuję z góry smile.gif
Lion_87
hmm może
  1. <?php
  2. getenv(REQUEST_URI)
  3. ?>
i wciskaj je w textarea??
bialko0019
hehe ale jak? Gdy pisze samo, nic sie nie wyswietla ;p
Lion_87
no samo z się się nie wyświetli się ;P

1. <?php
  2. $tu_ja_byc=getenv(REQUEST_URI);
  3. ?>

1. <textarea><? echo $tu_ja_byc; ?></textarea>
erix
Jak ma się wyświetlić, jak stała REQUEST_URI nie istnieje...?

Pewnie Ci chodziło o $REQUEST_URI, który działa tylko przy register_globals, a znajduje się zawsze w tablicy $_SERVER.
GregorCTR
Cytat(erix @ 6.01.2009, 20:38:14 ) *
Jak ma się wyświetlić, jak stała REQUEST_URI nie istnieje...?

Pewnie Ci chodziło o $REQUEST_URI, który działa tylko przy register_globals, a znajduje się zawsze w tablicy $_SERVER.

U mnie działa.
erix
U Ciebie działa, gdyż masz włączone register_globals. A w nowszych wersjach PHP od Twojej jest ta opcja domyślnie wyłączona.

PS. Nie cytuj całego poprzedzającego posta, to nie ma sensu. winksmiley.jpg
piotrooo89
Cytat(GregorCTR @ 18.02.2009, 18:37:45 ) *
U mnie działa.

przeniesiesz na inny serwer i może Ci zrobić małe kuku. a po drugie register_globals jest deczko niebezpieczne. $_SERVER manual
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.