Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] background
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lejto
Mam kod który tworzy "pudełko" itp z zaokrąglonymi rogami wszystko jest ok tylko jak wyświetlam nagłówek, pod spotem treści ustawiłem kolor przykładowo na czerwony i pokazuje go jako tło i jest ok tylko to tło jest jeszcze pokazane pod obrazkiem a nie powinno.

Kod:
  1. .le{background: url('images/lewo.gif');background-repeat: no-repeat; width: 15px;height: 23px;float: left;}
  2. .sr{background: url('images/srodek.gif'); background-repeat:repeat;overflow: hidden; height:23px; float:left;overflow:hidden;}
  3. .sr{font-size:12px; font-weight:bold; vertical-align:bottom; overflow: ;}
  4. .pr{background: url('images/prawo.gif'); background-repeat: no-repeat; width:15px; height:23px; float: right;overflow:hidden;}
  5. <div style="width:590px;">
  6. <span class="le"></span>
  7. <span class="sr" style="width:560px;"> <p class="naglowek">&raquo; <? include("mods/nawigacja_1.php"); ?> </p></span>
  8. <span class="pr">&nbsp;</span>
  9. <div style="background-position:bottom; background:red;">
  10. <? require_once("mods/error_handler.php"); ?>
  11. <? include("mods/nawigacja_2.php"); ?>
  12.  
  13. </div>
luniak
Rozumiem że to kawałek kodu tylko i dlatego pierwszy div nie jest zamknięty?

Spróbuj w 1 divie dać brak tła (tzn zadeklaruj brak koloru tła)
ziqzaq
Przed konkretami krótkie pytanko. Dlaczego dla całej struktury nie używasz div tylko ustawiasz span na wyświetlanie blokowe w nagłówku?
Teraz problem.
Bierze się on z tego że nie wyczyściłeś float (clear: both;) w tym divie poniżej nagłówka.
A więc IMHO powinno być tak:
  1. <div style="width:560px;">
  2. <span class="le"></span>
  3. <span class="sr" style="width:590px;"><p class="naglowek">Nagłówek</p></span>
  4. <span class="pr"></span>
  5. <div style="clear:both;background-position:bottom; background:red;"></div>
  6. </div>
Lejto
ok dzięki ziqzaq działa
Cytat
Dlaczego dla całej struktury nie używasz div tylko ustawiasz span na wyświetlanie blokowe w nagłówku?

o co dokładniej ci chodzi o to że spany są nie potrzebne?
ziqzaq
Ogólnie to moje pytanie było lekkim czepianiem się, nic wielkiego winksmiley.jpg
Chodzi o to, że span jest elementem liniowym a ty wepchnąłeś go na siłę jako element blokowy (możesz sobie sprawdzić jakimś JS, czy Firebug, że te elementy span dostają display:block; a nie tego oczekuje się po span).
Nie ładniej i przejrzyściej byłoby zastosować divy, które z definicji są elementami blokowymi?
  1. <?php
  2. <div style="width:560px;">
  3.    <div class="le"></div>
  4.    <div class="sr" style="width:590px;"><p class="naglowek">Nagłówek</p></div>
  5.    <div class="pr"></div>
  6.    <div style="clear:both;background-position:bottom; background:red;"></div>
  7. </div>
  8. ?>

Ale tak jak wspomniałem.
Pytanie było tylko z ciekawości, nic więcej. winksmiley.jpg
Lejto
ok spoko, właśnie o to mi chodziło też żeby coś zamiast spana dać bo span w tym elemencie jest nie stosowny dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.