Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Styl strony, ostatnio dołączyli, wyświetlanie profilu użytkownika, wyszukiwarka profili
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rookie
Witam,
Od razu mówię, że tego szukałem i nic ciekawego nie znalazłem, trochę również nad tym myślałem, ale nie wiem na czym to polega, więc nic nie wymyśliłem ;], Jeżeli masz zamiar krytykować i mówić teksty "naucz się szukać zajęło mi to 5min" to NIE PISZ, uprzedzam, że ja nie znalazłem, jeżeli ty zna;lazłeś to po prostu daj linka bez zgryźliwych komentarzy.
Teraz do rzeczy.
1. Na czym polega zmiana wyglądu strony, na wybrany przez użytkownika? Domyślam się, że na podmienieniu plików graficznych. Ale jak?
2. W jaki sposób mogę dodać na stronę taką tabelkę, w której kod pobierał by z bazy danych np. 5 ostatnich wpisów i pokazywał jako właśnie "Ostatnio dołączyli" - tak jak to jest w portalach typu nasza-klasa, czy epuls.
3. Na czym polega wyświetlanie profilu użytkownika, jak to zrobić np. view_profile.php?id=123, tak jak to jest na tamtych portalach o których wspomniałem wyżej.
4.Jak działa wyszukiwarka profili pobierająca je z bazy danych i dopasowująca do nie których i wyświetlająca je na stronie. Jak to zrobić?

Mile widziane wyjaśnienia, podpowiedzi oraz linki do tutoriali, za pomoc z góry dziękuję
Axexis
1. Magiczny skrypt, zapisujący wybór użytkownika do bazy / cookie / sesji. Przydatne smarty lub coś autorskiego.
2. Wyciągają z bazy ostatnie zarejestrowane osoby (wg. czasu lub ID) [w $query trza dodać "ORDER by `id` DESC"
3. Z bazy.
4. W zapytaniu do bazy wstawiasz zamiast np. "name = 'Imie'"; "name LIKE '%imie%'";
Rafal Filipek
1) to zalezy jak masz zrobiona strone. jezeli twoja strona ma kilka gotowych zestawow np.
szary - 1
niebieski - 2
zielony - 3
gdzie 1,2,3 to id szablonu to tworzysz linki do graficznych czesci serwisu ( css, img itp ) odwolujac sie na przyklad do podkatalogow poszczegolnych szablonow "http://www.strona.pl/themes/2/logo.gif"

2)
Kod
select * from tabela order by kolumna_ktora_definiuje_kolejnosc desc limit 5

3)ktos otwiera w przegladarce strone view_profile.php?id=123 czyli ty w skrypcie id odczytasz poprzed $_GET['id'] a wiec aby pobrac dane uzytkownika z id 123 robisz
Kod
select * from tabela_uzytkownikow where id = $_GET['id'] // to jest przykladowy kod

4) robisz formularz powiedzmy masz tam wiek i miasto.
wiek jest za pewne przedzialem od do . co do miasta to zalozmy ze jest to string np. "Warszawa" teraz jak ktos wypelni taki formularz i kliknie szukaj to ty musisz znalezc te profile ktore maja wiek w podanym przedziale i miasto takie samo jak ktos wpisal w wyszukiwarce. czyli
Kod
select * from profile where wiek BETWEEN($_POST['wiek_od],$_POST['wiek_do']) and miasto = $_POST['miasto'] // to jest przykladowy kod
Rookie
1. Zapomniałem dodać, że przykładem jest np. dobreprogramy.pl
a)mam to zapisane tak w katalogach: w katalogu witryna, wszystkie pliki php itd i w tym katalogu również katalog Grafika/Niebiestki/i tu są pliki graficzne do wyglądu niebieskiego, i chcę np zrobic tak Witryna/Grafika/Zielony - do zielonego itd.
cool.gif jak ustawić id do calego szablonu?
2. To mamy zaznaczonych ostatnich 5userów, teraz jak ich wyświetlić??
3. Jak wyżej - jak to wyświetlić, czy wszystkie pola w tej tabeli zapisują się do zmiennych $_GET[] ?
4. Napisz mi proszę, jak to by było, gdy wyszukując mam pola: Imię, Nazwisko, e-mail, i płeć do wyboru, czyli, że wpiszę załóżmy Pipsztycki, czy pipsztycka, będzie pokazywał rekordy tylko z plcia rowną tej, którą wybrałem, lub z obiema, jeśli uzytkownikowi nie zależy na tym - chodzi o to żeby nie było tego between ;p
po 2. Znów jak wyżej jak to potem wyswietlić, np, jak juz znajdzie np 3 osoby to jak je wyświetlić w tabelce jakiejś i jak już się kliknie któregoś użytkownika to jak wyświetlić informację o nim, np. tak?: Imię i Nazwisko: <?php echo $_GET[Imie] $_GET[nazwisko]; ?> questionmark.gif
Rookie
EDIT:

Zapomniałem dodać:

5. Gdzie przechowywać dodane przez użytkowników awatary i jak je dodawać, a potem jak zmieniać, ma być możliwość dodania tylko jednej grafiki z określonym formatem i ewentualnej zmiany jej na inną kiedy się znudzi

6. I o najważniejszym chyba zapomniałem, jak zrobić skrzynkę odbiorczą, tj. wysłanie pw, którą zobaczy TYLKO jej odbiorca, możliwość przesyłania sobie takich właśnie wiadomości
Adrian1207
Heh, zastrzegłeś sobie żeby nikt Ci nie pisał zgryźliwych komentarzy i wypisujesz pytania bez jakiejś własnej inwencji twórczej. Wydaje mi się że na podstawie naszych odpowiedzi planujesz zbudować drugą fotka.pl, no ale dobra, w końcu to przedszkole.

1. Jest kilka sposobów, możesz na przykład nazwać foldery nie kolorami tylko 1 2 3 i w ścieżkach w html'u używać zmiennej pobranej z GET jako folder, ale wtedy wewnątrz folderów pliki graficzne i css w każdym kolorze muszą się tak samo nazywać. Stosunkowo proste rozwiązanie bo chyba nie ma co pisać o smartach itd.

2. Nospor napisał
3. To samo

4. W formularz wstawiasz select, wybraną opcję przesyłasz w $_POST i formułujesz zapytanie do bazy np.

1. SELECT * FROM tabela WHERE plec='costam' AND costam='costam'

Wyświetlasz tym co w pytaniu drugim, po kliknięciu pobierasz wszystko z danego rekordu w bazie i wyświetlasz tak jak pasuje.

6. Na serwerze. Wrzucasz z formularza input type="file" a pozniej funkcjami php (polecam manual) przetwarzasz je itd. jak chcesz.

7. Na bazie danych, takie same dodawanie rekordow jak i wszystkich innych.

W ogole polecam uzycie cms'a(np. drupal), będzie Ci prościej, albo kupienie sobie obszernej książki o PHP i naukę przez następne pół roku, rok tak żebyś wiedział o co pytać.

Może z tym drupalem przesadzilem, na poczatek sprobuj np. php fusion
Rookie
Właśnie chyba zmierzamy do tego samego, napisałem o tym w przedszkolu itd, gdyż nie chcę zrobić fotka.pl haha.gif, lecz ćwiczę, strona, którą robię, nigdy nie wyjdzie w sieć, będzie do użytku własnego, do nauki, uczę się php tworząc w nim stronę nauka oparta o praktykę, gdy zrobię wszystko, co mam na mysli i stwierdzę, że uzytkownik rejestrując się tu, będzie się tu rejestrował z okreslonym celem, będzie miał powody do rejestracji,wtedy dopiero zrobię witrynę, którą wypuszczę "w świat" - teraz jest to raczej szkolenie.
Pozdrawaim, jeszcze dużo nauki przede mną, po prostu myslałem, że na takie coś są proste sposoby, ze zdobytego doświadczenia, wiem, że nie wszystko co wydaje się łatwym, nim jest, to się coraz częściej potwierdza ;]

EDIT:
Aha, korzystam z "PHP i MySQL - Vademecum profesjonalisty" - swego czasu polecił mi go krupek i kupiłęm, z niego się uczę ;]
Adrian1207
Cytat
Pozdrawaim, jeszcze dużo nauki przede mną, po prostu myslałem, że na takie coś są proste sposoby, ze zdobytego doświadczenia, wiem, że nie wszystko co wydaje się łatwym, nim jest, to się coraz częściej potwierdza ;]

Szkoda że nie można dać punkta za "Pomógł w zrozumieniu sensu zadawania takich pytań" smile.gif Niestety, większość rzeczy jest na pozór prosta.

A książkę masz dobrą, tylko ją włożyć do głowy winksmiley.jpg Więc powodzenia w nauce. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.