Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pobieranie pliku z ftp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bimpek
Witam , napisałem krótki skrypt , wyświetlający zawartość katalogu na ftp z możliwością pobrania pliku , no i trafiłem na taki mały problem:
Mozilla Firefox - wyświetla poprawnie zawartość katalogu , po kliknięciu na plik pyta się o hasło i login na ftp , po podaniu wcześniej wymienionego loginu i hasła plik można pobrać.
IE7 - wyświetla poprawnie jak Firefox lecz po kliknięciu wyskakuje komunikat iż nie może wyświetlić strony.
Co można zmienić w skrypcie aby IE7 działała jak Firefox ? , a także chciałbym się zapytać o wskazówki jak usunąć kropki które są linkiem do innych katalogów a które też wyświetla.

Skrypt:
  1. <?php
  2.  $obecny_kat = '/home/bimpek/public_ftp/Wyklad';
  3.  $kat = opendir($obecny_kat);
  4.  
  5.  while ($plik = readdir($kat))  
  6. {
  7. echo "<li><a href='ftp://www.blabla-blabla.pl/public_ftp/Wyklad/$plik'>$plik</a></li>";
  8. }
  9. closedir($kat);
  10. ?>
zulus
Jeżeli używasz PHP5, to polecam http://luktom.net/blog/112-iteratory-w-php...rectoryiterator (bardziej intuicyjnie się iteruje po katalogach).

Czy nazwa pliku zawiera znaki specjalne (np spacje)? Jeżeli tak to przepuść $plik przez url_encode()
Bimpek
Dziekuję za linka przydał się , aczkolwiek raczkuję w php więc troche czasu mi zajeło zapoznanie się z tematem.
Obecnie kod wygląda tak
  1. <?php
  2.  $obecny_kat = new DirectoryIterator("/home/bimpek/public_ftp/Wyklad");
  3.  
  4. foreach($obecny_kat as $file)
  5. {
  6. if(!$file->isDot() and !$file->isDir())
  7. {
  8. print "<li><a href='ftp://www.blabla-blabla.pl/public_ftp/Wyklad/$file'><font color='#ffff00'>$file</font></a></li>";
  9. }
  10.  
  11. }
  12.  
  13. ?>

Działa już fajnie , prawidłowo wyświetla pliki , po restarcie systemu okazalo się że IE już prosi o haslo i login ale po wpisaniu owych wyświetla komunikat:
Internet Explorer cannot display the webpage
erix
Kod
ftp://www.blabla-blabla.pl/public_ftp/Wyklad/

Bo do FTP trzeba się zalogować... Aby "przeszło" bez pytania o hasło, musisz podać w URL login anonymous i adres mailowy jako hasło wg schematu:

Kod
ftp://user:password@serwer.pl/katalog
Bimpek
Dziekuje za podpowiedź , ale nastepnym razem proszę o uważne czytanie , ja chce żeby się pytał o hasło i login ale pod IE to nie działa , nie wiem czemu , a pod Firefoxem "śmiga jak f22" czyt. jak marzenie. Nie mam pojęcia poprostu czy to wina kodu czy przeglądarki , może pod IE trzeba przerobić trochę kod a nie mam pojęcia jak.
erix
Z tego, co pamiętam, to przeglądarki (czytaj: nie-IE) logują się automatycznie, jeśli w ścieżce jest public_ftp.

IE do kategorii "przeglądarki" nie należy. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.