Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] błąd parse_ini_file
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kartun11
Witam,
Mam problem z instalacją skryptu od cashbilla. Podczas próby instalacji pojawia się błąd:

Warning: parse_ini_file(/database.ini) [function.parse-ini-file]: failed to open stream: No such file or directory in ...

Plik jest na swoi miejscu a z komunikatu wynika, że go nie ma.
Sprawdzałem na dwóch innych serwerach i wszystko zainstalowałem bez problemu.
Całość sprowadza się do tego, że skrypt nie działa na serwerze, na którym ma być zainstalowany.
Pisałem do firmy hostingowej, czy przypadkiem coś nie stało się z serwerem. Odpisali, że nie i powiedzieli, że to ja źle skonfigurowałem skrypt.

Chcę się dowiedzieć jakie są możliwe przyczyny tego błędu i jak je naprawić, albo mieć jakiś argument, że to jednak wina serwera.
zulus
W firmie mieli rację, masz niepoprawną ścieżkę do pliku.

Kod
'/database.ini'

wskazuje na plik database.ini w katalogu głównym servera, w systemach *NIX'owych jest to miejsce gdzie masz np etc, home itd.

W którym miejscu masz ten plik relatywnie do pliku .php ?
kartun11
Skrypt jest w głównym katalogu.
Plik .ini też jest w głównym katalogu.
Plik .php, w którym pojawia się błąd jest tu: libs/database.php

EDIT:
sciana.gif
Dodałem "../" i działa. Zastanawiam się jak mogłem to nie wpaść.
zulus
Jeżeli masz w firmie hostingowej to na pewno nie jest w głównym katalogu. Ty widzisz tylko tak w FTP, w rzeczywistości może być np:
/home/nazwa_usera/domains/jakas-domena.pl/public_html tongue.gif

spróbuj zmienić /database.ini na ./database.ini
kartun11
Mam tak, mam.
Po prostu nie wiedziałem dlaczego błąd się pojawia, bo kiedyś już instalowałem dokładnie to samo i problemu nie było.
Szukałem nie tam gdzie trzeba. Ehh...

EDIT:
Może i poradziłem sobie z dostępem do tego pliku przy instalacji, ale błąd jest nadal.
Na swoim komputerze (Windows) zainstalowałem bez problemów i działało poprawnie. Nie wiem dlaczego nie chce na tym serwerze.

EDIT2:
dry.gif Wpisałem pełną ścieżkę "/home/.../public_html/" i działa. Mam nadzieję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.