Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CakePHP] Język i subdomena
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Bajki
Witam
Mam taki problem...mianowicie nie mam pomysłu jak rozwiązać problem wielojęzykowego serwisu wykorzystującego subdomeny (zdaje sie, ze to dobrze wplywa na roboty google tongue.gif)

chce zrobic tak, zeby adres
Cytat

wyświetlał polską wersję serwisu, natomiast adres
Cytat

angielską. itd itd

Jednak problem w tym, że niezabardzo wiem jak to rozwiązać od strony kontrolerów. Jak robi się coś takiego w php ?
Najchętniej wykorzystał bym to rozwiązanie :
http://groups.google.com/group/cake-php/br...3afbe9841b91314
jednak tam jest opisany jedynie sposób, z przetrzymywaniem danych o języku w sesji a ja bym chciał, żeby to było zależne zwyczajnie od adresu pod jaki wchodzi user winksmiley.jpg

Punkt ze stworzeniem subdomeny w htacces mozemy pominąć ponieważ z tym się już uporałem winksmiley.jpg problem w tym, że nie wiem jaki adres nim maskować winksmiley.jpg

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia...czy google.pl ma osobnego robota, którego 'język' można sprawdzić ? czy każda wersja językowa google korzysta z jednego robota...nurtuje mnie to, bo nie wiem czy w związku z tym mam robić automatyczne sprawdzanie języka użytkownika winksmiley.jpg

Pozdrawiam i liczę na pomoc ! smile.gif
Rafal Filipek
ok, zacznijmy od tego czy wiesz jak wykorzystac klasy i10n i (ewentualnie jezeli potrzebujesz) i18n i TranslateBehavior bez subdomen ? jak tak to wiesz ze zeby ustawić jezyk wystarczy w AppController w metodzie beforeFilter ustawic
Kod
$lang = $this->czaryMaryRobieDziwneRzeczyZebyStwierdzicJakiChceJezyk(); // czyli wyciagasz to pl lub en z adresu.
$this->L10n->get($lang);
Configure::write('Config.language', $lang);
Bajki
no tak, zgadza sie. I teraz jak zbudować adres tak, żeby appController mogl jakoś elegancko go sobie przetrawić i ustawić odpowiedni język. Jedyne co mi przychodzi do głowy to dodawać na koncu KAŻDEJ strony z subdomena jakiejś zmiennej np
Kod
?lang=en

ale czy to dobre rozwiązanie ?
Rafal Filipek
ale po co ... kierujesz wszystkie subdomeny na ten sam adres tak zeby pokazywaly to samo. potem w appcontroller pobierasz sobie adres czyli np. http://pl.strona.pl, wywalasz "http://" wywalasz ".strona.pl" zostaje ci "pl" i przypisujesz do l10n. jakie adresy chcesz tworzyc ?
Bajki
Dobra super zrobiłem wg. twoich wskazać i wszystko elegancko działa winksmiley.jpg ale teraz jeszcze powracam do pytania
Cytat
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia...czy google.pl ma osobnego robota, którego 'język' można sprawdzić ? czy każda wersja językowa google korzysta z jednego robota...nurtuje mnie to, bo nie wiem czy w związku z tym mam robić automatyczne sprawdzanie języka użytkownika winksmiley.jpg

ma ktoś jakieś informacje na ten temat ? smile.gif

ps. punkty przydziele po zakończeniu tematu
Rafal Filipek
googlebot, wchodzac na strone nie indeksuje slow, zdan w np jezyku polskim tylko tekst. googlebot nie bedzie negocjowal z twoja strona w jakim jezyku masz mu wyswietlc informacje. dlatego moim zdaniem nie powinno stosowac sie automatycznego wykrywania wersji jezykowych itp bo moze wyjsc tak ze googlebot wejdzie ci na zulu.twojastrona.pl a ty mu bach wyswielisz zamist po zulusku po angielsku bo cos tam.
Bajki
ok dzięki za pomoc winksmiley.jpg jeszcze ostatnie pytanie :
czy googlebot obsługuje ciasteczka ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.