Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Prosta sprawa z księgą gości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
swee
Cześć
Zabieram się za wielki projekt z okazji urodzin mojej dziewczyny. Jednym z elementów tego projektu będzie strona na której ludzie z całego świata będą mogli składać Jej życzenia. Chciałbym, żeby całość działała na bazie księgi gości: podaje się tylko imię, wybiera z listy kontynent i wpisuje życzenia. Gdyby to chodzilo tylko o to to chyba dałybm sobie radę sam (pozmieniał jakiś darmowy skrypt), ale chciałbym jeszcze, żeby na jakiejś podstronie wyświetlane były statystyki ile życzeń z jakiego kontynentu zostało nadesłanych. Jestem totalnie zielony (normalnie zajumję się flashem i grafiką) więc nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Tak na logikę to problem wydaj się prosty do rozwiązania, ale tylke wtedy kiedy ma się pojęcie o PHP.
Bardzo proszę o pomoc, bo jak nie Wy, to nikt mi nie pomoże.
kamil4u
Musisz poznać bazę danych np. mySQL i wszystko zapisywać do niej. Następnie w prosty sposób podliczasz ile wyników zwróci się po odpowiednim warunku (where kontynent = "Afryka"). Możliwe jest też zrobienie tego za pomocą plików txt smile.gif Generalnie powiedź nam z czego chcesz skorzystać to Cię konkretniej nakierujemy smile.gif Napisz w jakim stopniu znasz PHP i MySQL (czy w ogóle znasz podstawy )smile.gif
swee
Hmm, jeśli napiszę, że mam zerowe pojęcie o PHP i reszcie to chyba nie będę daleki od prawdy smile.gif Pewnie będę mógł jakoś tam to wszystko zaimplementować do strony, żeby chodziło i ładnie wyglądało, ale żeby coś samemu napisać to będzie ciężko. Najlepszy byłby gotowy skrypt, ale nauki się nie boję i jeśli ktoś pokaże mi kierunek w którym muszę iść to pójdę smile.gif Najlepsze dla mnie jest najprostsze wyjście ale taki, które nagle się nie wysypie.
kamil4u
To ja postaram się Ci wskazać kierunek... a Ty w razie czego podasz nam swój kod, a my go postaramy się poprawić smile.gif :
- tworzysz formularz(HTML, mam nadzieję, że umiesz) z atrybutami action="skrypt.php" method="POST"
- w pliku skrypt.php operujemy na zmiennych super super globalnej POST:
Kod
$_POST['atrybut_name_z_form']

- na serwerze na 99% masz PHPMyAdmin-a tam tworzysz bazę danych, tabelę, i odpowiednie kolumny czyli: id, nazwa, kontynent, opis
- czytasz kurs jak zapisać dane do bazy danych i wykonujesz
- teraz w pliku np. statystyki.php wpisujesz coś w tym stylu:
Kod
<?php

// tu łączysz się z bazą
include("connection.php");

$sql = "SELECT COUNT(*) FROM tabela WHERE  kontynent = 'Europa'";

$sql = mysql_query($sql) or die('Błąd zapytania: '.mysql_error());

//tu zmiennej wynik masz ilosc wpisów z Europy
     $wynik = mysql_fetch_array($sql);

mysql_close($connection);

?>
swee
O! smile.gif Już mam się czego trzymać. Dzięki wielkie, dzisiaj to przetrawię i na pewno niedługo się odezwę z całą listą pytań smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.