tak wyglądają mniej więcej relacje:
Kod
tabela1 | tabela łącząca | tabela2
kurs | poziom_kursu | poziom
grupa | kurs_grupy | kurs
kurs | poziom_kursu | poziom
grupa | kurs_grupy | kurs
Kiedy jakiś kurs jest przypisany grupie jest wszystko cacy. Problem występuje kiedy usuwam jakiś kurs. W momencie usunięcia kursu kasuje się rekord w tabelach: kurs, poziom_kursu oraz kurs_grupy. Po tym usunięciu nie pokazuje mi skrypt żadnych grup, ale wszystkie istnieją bo nie są usuwane. Mogę w jakiś sposób dopisać 2 warunek, że w przypadku usunięcia kursu pokazywane będą grupy ? Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem swój problem.
<?php else{ $wynik = mysql_query ("select * from poziom inner join poziom_kursu on poziom.id_poziomu=poziom_kursu.id_poziomu inner join kurs on poziom_kursu.id_kursu=kurs.id_kursu inner join kurs_grupy on kurs.id_kursu=kurs_grupy.id_kurs inner join grupa on kurs_grupy.id_grupy=grupa.id_grupy order by grupa.nazwa_grupy"); echo "<h3>Liczba wszystkich grup: $ilosc.</h3><br /><br /> <table border=2 align='center' cellspacing=2 cellpadding=2><tr> <td align='left'><b>Nazwa grupy</b></td> <td align='left'><b>Język</b></td> <td align='left'><b>Poziom</b></td> <td align='left'><b>Zajęcia (1 dzień</b></td> <td align='left'><b>Godzina (1 zajęć)</b></td> <td align='left'><b>Zajęcia (2 dzień)</b></td> <td align='left'><b>Godzina (2 zajęć)</b></td> <td align='left'><b>Opis grupy</b></td> <td align='left'></td><td align='left'></td></tr>\n"; $id_grupy= $rekord['id_grupy']; $nazwa_grupy = $rekord['nazwa_grupy']; $nazwa_kursu = $rekord['nazwa_kursu']; $nazwa_poziomu = $rekord['nazwa_poziomu']; $zajecia_1 = $rekord['zajecia_1']; $godzina_1 = $rekord['godzina_1']; $zajecia_2 = $rekord['zajecia_2']; $godzina_2 = $rekord['godzina_2']; $opis_grupy = $rekord['opis_grupy']; echo "<tr> <td align=\"left\">$nazwa_grupy</td> <td align=\"left\">$nazwa_kursu</td> <td align=\"left\">$nazwa_poziomu</td> <td align=\"left\">$zajecia_1</td> <td align=\"left\">$godzina_1</td> <td align=\"left\">$zajecia_2</td> <td align=\"left\">$godzina_2</td> <td align=\"left\">$opis_grupy</td> <td align=\"left\"><a href=\"pwg.php?x=skasuj&id_grupy=$id_grupy\">Skasuj</a></td> <td align=\"left\"><a href=\"pwg.php?x=edytuj&id_grupy=$id_grupy\">Edytuj</a></td></tr>\n"; "</TABLE>"; } ?>