Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] skracanie adresow
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
gazelek
Na poczatek prosba - prosze nie bic, jestem naprawde poczatkujacy smile.gif

Czytalem troche tutoriala, ktory znajduje sie na jednym z blogow (nie bede robil reklamy, w kazdym razie nie znalazlem tam odpowiedzi). Do rzeczy.

Dla treningu chce napisac prosta strone, z mozliwoscia administracji, z produktami podzielonymi na kategorie - cos jakby sklep, na tym sie chyba najlatwiej uczyc. Chce wyswietlic sobie produkty w jednej z kategorii. Kategorie przekazuje za pomoca metody GET. W zwiazku z tym adres wyglada tak:
Cytat

Chyba troche za dlugi... winksmiley.jpg Dla wyjasnienia - index to kontroler, pokaz to akcja, natomiast dwa ostatnie slowa w adresie maja oznaczac $_GET['category']="Dyski"

Moje pytanie - jak to skrocic? Myslalem nad zrobieniem reguly w .htaccess, cos w tym stylu:
Kod
RewriteRule (Dyski|Pamieci)$ index/pokaz/category/$1

Serwer zwraca error500:/

Udalo mi sie sciagnac kod zrodlowy portalu zbudowanego na ZF i na nim sie troche wzoruje. Tam jednak jest to rozwiazane troche inaczej (bez uzycia mod_rewrite) ale nie potrafie dojsc, w jaki sposob ...

Jeszcze raz prosze - nie bic, ucze sie winksmiley.jpg

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.