Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] HTTP 500 Wewnętrzny błąd serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yoopiter
Witam,
Zainstalowałem na swoim komputerze Apache, PHP i MySQL. Pierwsze dwa współpracują poprawnie, ale mam problem z wykorzystaniem przez PHP serwera MySQL. Korzystam z książki o osCommerce, jest tam przykładowy plik db.php, który po próbie jego wczytania powoduje w przeglądarce wyświetlenie błędu HTTP 500 ("Nie można wyświetlic strony"). Poniżej kod pliku:
  1. <?php
  2. $conn = mysql_connect("localhost", "oscommerce", "haslo");
  3. $result = mysql_list_dbs($conn);
  4.    
  5. while($db_data = mysql_fetch_row($result)) {
  6.        echo "<b> $db_data[0]</b><br>";
  7.        }
  8. ?>

Przeszukałem forum i google, ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania tego problemu, proszę o pomoc.
piotrooo89
zapraszam do lektury: http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-list-dbs.php
yoopiter
Przeczytałem, wypróbowałem też kod, ale błąd mam dalej ten sam. Co powinienem zrobić?
piotrooo89
a powiedz co chcesz osiągnąć?
yoopiter
Kod miał wyświetlić listę dostępnych baz danych, chcę się przez to upewnić, że osCommerce będzie miał dostęp do MySQL.
piotrooo89
korzystasz z Windy czy linux'a?

ja mam u siebi XAMPP'a i po wpisaniu takiego kodu dostaje ładny spis:
  1. <?php
  2. $polaczenie = mysql_connect('localhost','root','');
  3.  
  4. $db_list = mysql_list_dbs($polaczenie);
  5.  
  6. while ($row = mysql_fetch_object($db_list)) {
  7.    echo $row->Database . "<br>";
  8. }
  9. ?>
yoopiter
Windows XP, u mnie właśnie nie pokazuje listy, a wiem, że ona jest, bo próbowałem w MySQL polecenie show databases.

Zainstalowałem XAMPP'a i teraz wszystko działa smile.gif Ciekawe tylko dlaczego osobno te pakiety nie współpracowały sciana.gif
piotrooo89
ja obstawiam że coś nasłuchiwało na porcie 3306 na którym działa MySQL, albo było źle skonfigurowane. ale to są takie luźne domysły.
yoopiter
No właśnie, ciekawi mnie ta zła konfiguracja... w każdym razie dzięki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.