Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Licznik
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomsi
W skrypcie głównym index.php mam kod, który do bazy dodaje pole i za pomocą unikatowych numerów (id) na stronie wyświetlam ile osób odwiedziło stornę. No i wszystko jest ok tylko co jeśli ktoś gdzieś kliknie link do strony nie np. www.adres.pl tylko www.adres.pl/galeria.php? Zrobiłem więc dodatkowo, że każda z kategorii menu też ma swoje zliczanie.

Moje pytanie brzmi czy w takim razie czy liczba odwiedzin powinna być zliczana ze wszystkich kategorii menu i dopiero ona będzie tą właściwą liczbą odwiedzin? No bo jeżeli ktoś wejdzie ze strony www.adres.pl i będzie przeglądał stronę to jak wejdzie w www.adres.pl/galeria.php to licznik się podbije i jak potem wejdzie w www.adres.pl/wiadomosci.php to licznik znowu się podbije. Czy tak działają liczniki?
q3d
To zależy od tego co chcesz zliczać. Jeżeli zliczasz sumaryczną liczbę odsłon stron swojego serwisu to zliczasz wszystko. Nawet odświeżenie strony przez tego samego użytkownika inkrementuje wartość licznika odsłon. Możesz również zliczać odsłony dla każdej strony z osobna. Sprawa się komplikuje, jeżeli chcesz zliczać unikalne odwiedziny itp. wówczas musisz zadbać o rozpoznawanie użytkownika zapewne wykorzystując cookies.
tomsi
Które Waszym zdaniem jest lepszym rozwiązaniem?
Lion_87
Cytat
Moje pytanie brzmi czy w takim razie czy liczba odwiedzin powinna być zliczana ze wszystkich kategorii menu i dopiero ona będzie tą właściwą liczbą odwiedzin?

Zależy jakie stats chcesz. Jeżeli zaliczanie wszystkich kategorii to będzie raczej suma wszystkich odsłon Twoich stron, unikanie musiałbyś użytkownika brać pod uwagę to wtedy miałbyś liczbę odwiedzin.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.