Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] / Prosty skrypt /
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zak Ulysses
Witam,

W php i mysql jestem newbie.

Probuje napisac skrypt, ktory z tabeli "user", pole "aim" wytnie zawartosc (jesli ona tam istnieje) i zapisze w tabeli "userfield", pole "field5".
Oczywiscie w obu tabelach ("user" i "userfield") istnieje pole "userid".

Jak narazie udalo mi sie (chyba) "napisac" czesc skrytpu odnosnie polaczenia z baza danych:

CODE
$sql_open = mysql_connect ("host", "db_user", "pass") or die ('I cannot connect to the database because: ' . mysql_error());

Z gory dziekuje.
piaseq
Zacznij może od jakiegoś kursu php mysql. Na pewno znajdziesz tam informacje potrzebne do napisania takiego skryptu. Przejrzyj ten temat [linki] Kursy dla początkujących
Zak Ulysses
Prosze o sprawdzenie ponizszego zapytania sql:
CODE

UPDATE userfield SET field5 = 'SELECT aim FROM user' WHERE user.userid=userfield.userid
piaseq
Bez obrazy, ale chyba trochę przesadzasz. Aby prosić innych o pomoc wypadałoby wykazać choć odrobinę samodzielności, chyba nie masz zamiaru pisać na forum postu z każdą nową linią skryptu i prosić o sprawdzenie jej poprawności. Zainstaluj sobie apache, mysql, php, phpmyadmin i testuj swoje skrypty i zapytania.

Jeżeli pojawią się błędy, których nie będziesz w stanie smodzielnie usunąć użyj mauala, wyszukiwarki na forum lub google. Dopiero jeżeli to nie pomoże napisz na forum.

Nie chcę, abyś mnie źle zrozumiał. To nie jest w żadnym wypadku atak na Ciebie, po prostu szanuj czas ludzi, od których oczekujesz pomocy. Poza tym przy samodzielnym debugowaniu skryptów bardzo wiele się nauczysz.
Zak Ulysses
Cytat(piaseq @ 18.01.2009, 13:21:51 ) *
Bez obrazy, ale chyba trochę przesadzasz. Aby prosić innych o pomoc wypadałoby wykazać choć odrobinę samodzielności, chyba nie masz zamiaru pisać na forum postu z każdą nową linią skryptu i prosić o sprawdzenie jej poprawności. Zainstaluj sobie apache, mysql, php, phpmyadmin i testuj swoje skrypty i zapytania.

Jeżeli pojawią się błędy, których nie będziesz w stanie smodzielnie usunąć użyj mauala, wyszukiwarki na forum lub google. Dopiero jeżeli to nie pomoże napisz na forum.

Nie chcę, abyś mnie źle zrozumiał. To nie jest w żadnym wypadku atak na Ciebie, po prostu szanuj czas ludzi, od których oczekujesz pomocy. Poza tym przy samodzielnym debugowaniu skryptów bardzo wiele się nauczysz.

Nie chcesz pomoc to po prostu nie odpisuj. Poza tym to Ty powinienes szanowac swoj czas, gdyz to co napisales powyzej zajelo Tobie o wiele wiecej czasu niz innej osobie napisanie tego prostego (nie dla mnie) zapytania:

CODE
update userfield, user set userfield.field5 = user.aim where userfield.userid = user.userid;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.