Mam skrypt php odwołujący się do formularza html (dla przykładu http://www.tgcp.pl/fgen3/parafia.php). Zmienne i dane (rekordy bazy) przekazuję do formularza bez problemu. Wywołanie skryptu php z przekazaniem zmiennych przez adres i sprawdzanie przekazanych parametrów działa OK. Mam natomiast na formularzu przycisk zdefiniowany tak:
Kod
<button class="btnmain" type="submit" name="mode" value="adduser">Dodaj się do listy</button>
i potrafi on przekazać przez adres (metoda GET) parametr mode=adduser. Odczytana wartość w php przez (zdaje się to funkcja phpbb3)
Kod
$mode = request_var('mode', '');
przypisywana jest zmiennej $mode prawidłowo.
Nie potrafię natomiast przyciskiem przekazać więcej niż jednego parametru. O ile przekażę do templatki jakąś zmienną stanowiącą ciąg parametrów np. przez
Kod
$template->assign_vars(array(
'PARAMETR' => 'zmienna1=' . $zmienna1 . '&zmienna2=' . $zmienna2,
));
'PARAMETR' => 'zmienna1=' . $zmienna1 . '&zmienna2=' . $zmienna2,
));
to użycie w szablonie html definicji przycisku w postaci
Kod
<button class="btnmain" type="submit" name="mode" value="adduser&{PARAMETR}">Dodaj się do listy</button>
Pojawia się w adresie wywoływanej strony php, ale nie jest odczytywane przez funkcję REQUEST_VAR().
Jak prawidłowo i poprawnie przekazać spowrotem do php parametry nie wykorzystane w danej templatce, ale istotne dla późniejszych operacji?
Poradziłem sobie z powrotnym przekazaniem parametrów do skryptu php poprzez odpowiednie zmodyfikowanie (uprzednio, przed wywołaniem templatki) parametru ACTION tagu <FORM>.