Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Strona w ramkach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bullseye
Witam,
Jako że dopiero zaczynam zabawę z PHP, HTML, CSS więc z góry przepraszam jeżeli powiem coś nie zrozumiałego.

Ale przejdę do sedna, napisałem sobie stronę w HTML z wykorzystaniem styli CSS. Wszystko działa bardzo dobrze ale nurtuje mnie jedna rzecz. Zastosowałem w kodzie strony ten oto skrypt:
Kod
<?php
$go = $_GET['go'];

if(!empty($go)) {

if(is_file("txt/$go.txt")) include "txt/$go.txt";
}
else include "txt/home.txt";
?>

Czyli klikając w odpowiedni link np:
Kod
<a href="index.php?go=strona">strona</a>

zostanie wczytana, zamiast skryptu, zawartość pliku /txt/strona.txt
I do tego momentu wszystko działa tak jak chce ale jako że umieściłem na samej dole strony mały odtwarzacz w Flash MP3 (podkład dźwiękowy który działa na każdej przeglądarce), chciałbym żeby muzyka cały czas była odtwarzana bez przerwań, ale tak się nie dzieje gdyż po kliknięciu w link cała strona jest jakby odświeżana i odtwarzanie zaczyna się od początku.
Czy istnieje jakiś prosty sposób żeby tekst był wczytywany bez odświeżania całej strony? (prosty czyli nie wprowadzający zbyt dużo zmian w kodzie strony)
Spawnm
albo dajesz mp3 w osobnym wyskakującym okienku, albo zainteresuj się Ajax .
Bullseye
Osobne okienko odpada, a zanim poznam przynajmniej podstawy Ajax, minie z pół roku niestety.

Znalazłem TAKI oto skrypt Ajaxa, mam nadziej ze dobry. Nie wiem tylko co zmienić żeby tekst był wczytywany z katalogu txt, poradzicie coś?
i czy w ogóle się nadaje to co znalazłem czy dalej będę miał to samo co wcześniej ?

Wiec starałem sie zrobic by działało a tymczasem udaje mi sie tylko wczytac tekst wyszukiwania, nie zalacza zawartosci pliku article1.html

mój index.php wyglada następujaco:
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=WsLRKXA1
erix
Cytat
Nie wiem tylko co zmienić żeby tekst był wczytywany z katalogu txt, poradzicie coś?

Kod
ajax.requestFile = fileName;    // Specifying which file to get
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.