Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Generowanie pdf - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
romarta
Witam, mimo iż czytałam wasze posty o generowaniu pdf to i tak mi coś nie działa. Oto kod pliku:
  1. <?php
  2. $strona = '
  3. <html>
  4. <head>
  5.    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  6.    </head>
  7. <p><center><font size="20"><b>Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły &quot;KWIATEK&quot;</b></font></center></p>
  8. <hr />
  9. <p><center><font size="10">39-200 Dębica, ul. I. Lisa 2, tel. 681-35-74, tel./fax 670-42-15, Podkarpacki Bank Spółdzielczy 16 8642 1139 2013 3912 6247 0001</font></center><p>
  10. <br />
  11. <br />
  12. <p><center><font size="14><b>DEKLARACJA   CZŁONKOWSKA</b></font></center></p>
  13. <br /><br />
  14. Nazwisko i imię:'.$_POST[nazwisko].'<br />
  15. <br />
  16. Niniejszym zgłaszam przystąpienie do Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły &quot;KWIATEK&quot; w Dębicy w charakterze członka zwyczajnego.
  17. <br />Deklaruję płacenie rocznej składki członkowskiej w wysokości '.$_POST[kwota].'    zł
  18. / słownie    zł $_POST[slownie] / (minimum 20 zł)
  19. <br />począwszy od 20'.$_POST[rok].' roku i oświadczam, że zapoznałem się ze Statutem Stowarzyszenia.<br />
  20. <br />
  21. Dębica, &nbsp;'.$_POST[data].'&nbsp;&nbsp;20'.$_POST[rok].'&nbsp;......................................<br />
  22. &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;/ miejscowość, data/&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;    podpis</div>
  23. <br />
  24. <br />
  25. Adres zamieszkana: '.$_POST[adres].' tel.'.$_POST[telefon].'<br />
  26. <hr />
  27. <br /><br />
  28.  
  29. Decyzją Zarządu SPS &quot;KWIATEK&quot;:<br />
  30. <br />
  31. &mdash; Przyjąć na członka zwyczajnego, data    20..... r.<br />
  32. <br />
  33. <br />Podpisy: Prezes............................
  34. <br />
  35. <br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Sekretarz.......................
  36. <br />
  37. <br />&mdash;    Skreślić z rejestru członka zwyczajnego, data    20 ...... r.
  38. <br />
  39. <br />
  40. <br />Podpisy: Prezes............................
  41. <br />
  42. <br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Sekretarz.......................<br /><br />
  43. </body>';
  44. require('fpdf.php');
  45. require_once("html2fpdf.php");
  46. $pdf = new HTML2FPDF('P','mm','A4');
  47. $pdf->SetDisplayMode(100);
  48. $pdf->SetMargins(10, 10 , 10);
  49. $pdf->DisplayPreferences('HideWindowUI');
  50. $pdf->AddPage();
  51. $pdf->UseCSS(true);
  52. $strona = iconv("UTF-8", "ISO8859-2", $strona);
  53. $strContent = $strona;
  54. $pdf->WriteHTML($strContent);
  55. $pdf->Output("file.pdf", "I");
  56. ?>

otwiera sie pusta strona jeżeli usune linijke $strona = iconv("UTF-8", "ISO8859-2", $strona);
to owsze generuje mi pdf ale po pierwsze nie ma polskich znaków a po drugie generuje tylko 2 pierwsze linijki.
Bardzo proszę o pomoc
EarthCitizen
Brakuje tam - w ISO8859-2, daj:
  1. <?php
  2. $strona = iconv("UTF-8", "ISO-8859-2", $strona);
  3. ?>
romarta
niestety nie pomogło sad.gif

działanie pliku mozna zobaczyć na stronie www.dt.ugu.pl/formularz.html i po kliknieciu na generuj pdf ma sie otwierać strona wpdf z formularzem
EarthCitizen
Stronę masz w ISO-8859-2 to po co konwersja z UTF-8 ?
romarta
to co powinnam zrobić żeby nie było krzaków? i generowało prawidłowo?
EarthCitizen
A używasz czcionki zawierającej znaki pl ? w ogóle zmieniasz domyślną czcionkę?
romarta
dodałam sobie czcionke arial po uprzednim przygotowaniu ją programem według opisów dodałam ją w takim zapisem:
  1. <?php
  2. $pdf->AddFont('arialpl','','arialpl.php');  //dodaje swoją czcionkę arialpl do dokumentu
  3. $pdf->SetFont('arialpl','', 12);  //ustawia czcionkę arialpl, rozmiar 12
  4. ?>

ale dostaje taki komunikat:
Warning: FPDF::incl in /virtual/d/t/dt.ugu.pl/fpdf.php on line 440
FPDF error: Could not include font definition file
EarthCitizen
Znajdź definicję poniższej stałej, zawiera ścieżkę do katalogu z czcionkami:

Kod
define('FPDF_FONTPATH', 'font/');

i sprawdź czy jest dobrze ustawiona, powinna być na początku html2pdf.php, ale jak includujesz fpdf.php wcześniej to tam też sprawdź.
romarta
pokombinowałam jeszcze z tymi czcionkami i nie mam już krzaków ale w pdf generują mi sie tylko 2 pierwsze linijki tekstu a nie cały

oto poprawiony kod mojego pdf'a, ale nie ma wszystkich polskich znaków dlaczego? i nie genruje wszytskiego tyl;ko pierwsze 3 linijki dlaczego? Co jeszcze powinnam dopisac albo poprawić?

1. <?php
  2.  
  3. define('HTML2FPDF_VERSION','3.0(beta)');
  4. define('FPDF_FONTPATH','font/');
  5. //define('HTML2FPDF','font/');  //definiuje katalog z czcionkami komponentu
  6. require_once('fpdf.php');
  7. require_once('htmltoolkit.php');
  8. require_once("html2fpdf.php");
  9. $pdf = new HTML2FPDF('P','mm','A4');
  10. $pdf->AddFont('arialpl','','arialpl.php');  //dodaje swoją czcionkę arialpl do dokumentu
  11. $pdf->AddFont('arialpl', 'B', 'arialpl.php');
  12. $pdf->AddFont('arialpl', 'I', 'arialpl.php');
  13. $pdf->SetFont('arialpl','',12);
  14. $strona = '<html>
  15. <head>
  16.    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  17.    </head>
  18. '.$pdf->SetFont('arialpl','',16).'<center><font size="20"><b>Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły &quot;KWIATEK&quot;</b></font></center>
  19. <br><b><hr></b>
  20. '.$pdf->SetFont('arialpl','',10).' <center><font size="10">39-200 Dębica, ul. I. Lisa 2, tel. 681-35-74, tel./fax 670-42-15, Podkarpacki Bank Spółdzielczy 16 8642 1139 2013 3912 6247 0001</font></center><br><br>
  21. '.$pdf->SetFont('arialpl','',12).'
  22. <center><font size="14><b>DEKLARACJA   CZŁONKOWSKA</b></font></center>
  23. <br><br>
  24. Nazwisko i imię:'.$_POST[nazwisko].'<br>
  25. <br>
  26. Niniejszym zgłaszam przystąpienie do Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły &quot;KWIATEK&quot; w Dębicy w charakterze członka zwyczajnego.
  27. <br>Deklaruję płacenie rocznej składki członkowskiej w wysokości '.$_POST[kwota].'    zł
  28. / słownie    zł $_POST[slownie] / (minimum 20 zł)
  29. <br>począwszy od 20'.$_POST[rok].' roku i oświadczam, że zapoznałem się ze Statutem Stowarzyszenia.<br>
  30. <br>
  31. Dębica, &nbsp;'.$_POST[data].'&nbsp;&nbsp;20'.$_POST[rok].'&nbsp;......................................<br>
  32. &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;/ miejscowość, data/&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;    podpis</div>
  33. <br>
  34. <br>
  35. Adres zamieszkana: '.$_POST[adres].' tel.'.$_POST[telefon].'<br>
  36. <hr>
  37. <br><br>
  38.  
  39. Decyzją Zarządu SPS &quot;KWIATEK&quot;:<br>
  40. <br>
  41. &mdash; Przyjąć na członka zwyczajnego, data    20..... r.<br>
  42. <br>
  43. <br>Podpisy: Prezes............................
  44. <br>
  45. <br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Sekretarz.......................
  46. <br>
  47. <br>&mdash;    Skreślić z rejestru członka zwyczajnego, data    20 ...... r.
  48. <br>
  49. <br>
  50. <br>Podpisy: Prezes............................
  51. <br>
  52. <br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Sekretarz.......................<br><br>
  53. </body>';
  54.  
  55. $pdf->SetDisplayMode(100);
  56. //$pdf->SetMargins(10, 10 , 10);
  57. $pdf->DisplayPreferences('HideWindowUI');
  58. $pdf->AddPage();
  59. $pdf->UseCSS(true);
  60. $strContent = $strona;
  61. $pdf->WriteHTML($strContent);
  62. $pdf->Output('file.pdf','D');
  63. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.