Mam storzony formularz w którym za pomoca listy rozwijanej pobieram id z bazy danych i teraz napotkalem problem, a mianwicie ze nie potrafie usunac wybranego rekordu z bazy. Czy mogl by mi ktos pomodz jak to zrobic. Bardzo zalezy mi na tym .
Oto kod
wyborpyt.php
<?php $link = mysql_connect("localhost", "maestro", "Passw0rd") or die('Blad: Nie mozna polaczy´c z MySQL!'); mysql_select_db("test2") or die('Blad: Nie mozna wybraz bazy danych!'); $zapytanie = mysql_query ("SELECT id FROM test where 1"); echo '<select name="dane">'; while($option = mysql_fetch_assoc($zapytanie)) { //$id = $_POST['id']; } echo '$option'; echo '</select>'; ?> <form action="usuniecie.php" method="post" enctype= "multipart/form-data"> <input type="submit" value="usun" /> <form action="usuniecie.php" method="post"> <input type="submit" value="wyswietl" />
usuniecie.php
<?php function lacz_bd() { $db = new mysqli('localhost','maestro','Passw0rd', 'test2'); if (! $db) return false; $db->autocommit(TRUE); return $db; } $db = lacz_bd(); $option = $_POST['id']; $zapytanie = "delete from pracownicy where id='$id'"; $wynik = $db->query($zapytanie); if($wynik)echo 'Usunięto rekord'; else echo 'Błąd podczas usówania'; ?>
Jak dam zeby usunelo wybrany rekord z bazy to pisze mi ze usunieto rekord a rekord dalej niestety pozostaje w bazie i tu mam najwiekszy problem bo bez tego cala moja strona lezy na plecach i nie moge dalej isc. Licze na szybka odpowedz