Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] pliki w katalogu - wyciąganie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gallareton
Nie wiem, czy można zadawać pytania niezwiązane z tematem, ale pokuszę się o pytanie: jak za pomocą opendir() uchwycić katalog w którym znajduje się plik? (bez użycia nazwy tego katalogu)

--
podzieliłem

erix
EarthCitizen
No ale znasz pełną ścieżkę do tego pliku?
Gallareton
Powiem tak. Załóżmy, że plik test.php stoi na zewnętrznym serwerze. Jak wtedy uchwycić katalog, w którym znajduje się plik, jeśli nie znam jego nazwy?
bartg
  1. <?php
  2. dirname(__FILE__)
  3. ?>

EDIT:
Napisałem zanim dowiedziałem się o zew serwerze. Aby dowiedziec się o ścieżce na zew serwerze trzeba by wyswietlic tą ścieżkę w test.php smile.gif
EDIT2: Najwidoczniej źle zrozumiałem, tak jak Erix pisze nic nie zrobisz na zew serwerze.
erix
Cytat
Załóżmy, że plik test.php stoi na zewnętrznym serwerze. Jak wtedy uchwycić katalog, w którym znajduje się plik, jeśli nie znam jego nazwy?

Do iteracji katalogów z zewnętrznych serwerów NIE otworzysz.
Gallareton
Czy jest jakikolwiek sposób, aby wrzucić do tablicy nazwy wszystkich plików z katalogu, jeśli znajduje się on na zewnętrznym serwerze?
erix
Nie ma takiej możliwości, jeśli zewnętrzny serwer nie udostępni Ci nazw plików.
Gallareton
A teraz powracając do serwera na moim komputerze... nie wiem, czy dobrze zrozumiałem jak działają te funkcje.

1. <?php
  2. $x = dirname(__FILE__);
  3. $dir = opendir("$x");
  4. while (false !== ($read = readdir($dir))); {
  5. echo $read;
  6. }
  7. ?>

Czy tu jest jakiś błąd? (nie wyświetla mi się nic)
erix
A sprawdzałeś czasem manual? opendir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Poza tym, zainteresuj się klasą DirectoryIterator.
EarthCitizen
  1. <?php
  2. // usuń ten średnik na końcu
  3. while (false !== ($read = readdir($dir)));
  4. ?>
bartg
Wyswietlic katalogi z zew serwera jako tako sie da, ale trzeba to obejść:
Na zew masz plik który wyświetla zserializowaną tablicę z katalogami (all zlistujesz na serwerze zewnętrznym). Potem u siebie zwykłe unserialize stringu pobranego porzez file_get_contents
Gallareton
Nie do końca rozumiem wszystko co do mnie piszecie tongue.gif ... dzięki za spostrzegawczość Citizen, już mi się przed oczami miesza ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.