Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL]Wstawienie dwóch pól
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamil90
Chciałbym wstawić dwa pola do bazy mysql, w bazie mam pole ID(automatyczne numerowanie), NAZWA i SEGMENT. Pole SEGMENT ma być zawsze stałą typu string "teledyski", natomiast nazwa ma być pobierana z formularza. Ułożyłem taki kod, ale niestety wpisuje mi do bazy tylko NAZWE z formularza a stałej "teledyski" nie sad.gif
  1. <?php
  2.  
  3. $segment = "teledyski";
  4. switch ($_GET['x'])
  5. {
  6. case 'new':
  7.  if ($_POST['category'])
  8.  {
  9. mysql_query('insert into `tele` (`nazwa`) values ('' . mysql_value($_POST['category']) . '')');
  10. mysql_query('select count(*) from `tele` where `segment`='' . $segment . ''');
  11.    echo '<div style="margin-bottom: 20px;">Kategoria dodana.</div>';
  12.  }
  13.  else
  14.  {
  15. ?>
  16.  
  17. <form action="index.php?page=teledyski&amp;x=new" method="post">
  18. <div style="margin-bottom: 20px;">Nazwa kategorii: <input type="text" name="category" size="30" />
  19. <input type="submit" value="Dodaj"></div>
  20. </form>
EarthCitizen
Cytat
wpisuje mi do bazy tylko NAZWE z formularza a stałej "teledyski" nie sad.gif

$segment to zmienna a nie stała.
http://pl.php.net/manual/pl/language.constants.php - tutaj sobie doczytaj co to są te stałe
http://pl.php.net/manual/pl/function.define.php - a tutaj masz definiowanie stałych tak na przyszłość

Co do kodu to zapomniałeś w zapytaniu dodać drugie pole:
  1. <?php
  2. $segment = "teledyski";
  3. switch ($_GET['x'])
  4. {
  5. case 'new':
  6.  if ($_POST['category'])
  7.  {
  8.      $wynik = mysql_query('insert into `tele` (`nazwa`, `nazwa_pola_segment`) values ("' . mysql_value($_POST['category']) . '", "' . $segment . '")');
  9.      if ($wynik) {
  10.          echo 'Kategoria dodana.';
  11.      }
  12.      mysql_query('select count(*) from `tele` where `segment`='' . $segment . '''); // a to zapytanie to po co?
  13.  }
  14. ?>
Kamil90
dzięki
zmodyfikowałem troche Twój kod i pomogło smile.gif heh a ja się głowiłem od trzech godzin....
  1. <?php
  2. $segment = "teledyski";
  3. switch ($_GET['x'])
  4. {
  5. case 'new':
  6. if ($_POST['category'])
  7. {
  8. mysql_query('insert into `tele` (`nazwa`, `segment`) values ("' . mysql_value($_POST['category']) . '", "' . $segment . '")');
  9. echo '<div style="margin-bottom: 20px;">Kategoria dodana.</div>';
  10. }
  11. else
  12. {
  13. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.