Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wygaśnięcie sesji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Witam. Mam kilka problemów. Oczywiście przeglądałem manuala i google jednak dla pewności wolę się zapytać ponieważ pracuję nad dość poważnym projetktem. A więc tak:

1. Chciałbym aby po zalogowaniu sesja trwała np. 10 min po tym czasie (następuje wylogowanie) należy się zalogować ponownie. (wiem że trzeba użyć COOKIES ale może pokażecie mi to w kodzie)
2. Chciałbym aby gdy ktoś beźmie po zalogowaniu "WSTECZ" w przeglądarce i przeniesie go do panelu logowanie to po naciśnięciu "PONÓW" w przeglądarce nie powrócił do strefy dla zalogowanych tylko musiał się ponownie zalogować.
3. Szukam także najlepszych sposobów na zabezpieczenie skryptu logowania pod względem bezpieczeństwa

Pozdrawiam
patryczakowy
bezpieczeństwo sesji warto poczytać a znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania
MateuszS
dzieki bardzo przyda sie. A co z p unktem 1?
erix
Cytat
1. Chciałbym aby po zalogowaniu sesja trwała np. 10 min po tym czasie (następuje wylogowanie) należy się zalogować ponownie. (wiem że trzeba użyć COOKIES ale może pokażecie mi to w kodzie)

session_set_cookie_params" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
MateuszS
a może moglbys podac jakis przyklad uzycia, kod bo manual jest ubogi jezeli o to chodzi i nie tlumaczy zbyt wiele. Np zeby trzymal sesje do czasu wylaczenia przegladarki lub np 5 min po wyjsciu ze strony. pozdrawiam
erix
Przecież wszystko jest w manualu, jak ubogi?

Wystarczy Ci lista parametrów, niczego więcej nie trzeba.
MateuszS
Ok rozumiem ale jak te parmetry podać. W minutach, sekundach.

Kod
void session_set_cookie_params  ( int $czas_życia  [, string $ścieżka  [, string $domena  [, bool $bezpieczne  ]]] )

Chyba wielu poczatkujacych przyzna ze nie jest to zbyt zrozumiale.Pozdrawiam
erix
Czas dla ciastek ZAWSZE podaje się w sekundach.

Cytat
Chyba wielu poczatkujacych przyzna ze nie jest to zbyt zrozumiale.Pozdrawiam

Chyba wielu początkujących nie przyzna, że nie chce się poklikać po manualu:
Cytat
session.cookie_lifetime specifies the lifetime of the cookie in seconds which is sent to the browser.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.