Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zepsułam działający skrypt :( spójrzcie, proszę
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Casper_
Witam.
Mam formularz z ankietą. Wszystko działało ale zachciało mi się dodawać wodotryski i zepsułam... Wypełniam wszystkie pola formularza a i tak dostaję "musisz wypełnić wszystkie pola" sad.gif
Patrzę od paru godzin i nie widzę gdzie tkwi błąd. Proszę, spójrzcie świeżym okiem. Fragment kodu poniżej:

<?php
\\ tu się łaczę z bazą

$imie=htmlspecialchars($_POST['Imie']);
$nazwisko=htmlspecialchars($_POST['nazwisko']);
$miasto=htmlspecialchars($_POST['miasto']);
$email=htmlspecialchars($_POST['email']);
$wiek=htmlspecialchars($_POST['wiek']);
$plec=htmlspecialchars($_POST['plec']);

if (empty($_POST['Imie'])) || empty($_POST['nazwisko']) || empty($_POST['miasto']) || empty($_POST['email']) || empty($_POST['wiek']) || empty($_POST['plec']))
{echo" Musisz wypełnić wszystkie pola";}

else
{
$efekt=mysql_db_query("froggy_cba_pl","insert into ankieta (Id,Imie,Nazwisko,Miasto,Email,Wiek,Plec) values('','$imie','$nazwisko','$miasto','$email','$wiek','$plec')");
if ($efekt) echo ('Dopisałem rekord, dzięki za udział w ankiecie ').$_POST['imie'];
mysql_close($polaczenie);
}
koreja
Może zamiast wpisywać
  1. <?php
  2. $_POST['imie']
  3. ?>
w pętli if wpisz $imie (patrząc na Twój kod winksmiley.jpg )
wookieb
Teoretycznie wszystko jest ok. Wiec zrob sobie przed ifem
Kod
print_r($_POST);

I zobaczysz ktorego pola ci brakuje bo moze zmieniles nazwy inputow i to jest problem.
Casper_
$imie=htmlspecialchars($_POST['Imie']);
$nazwisko=htmlspecialchars($_POST['nazwisko']);
$miasto=htmlspecialchars($_POST['miasto']);
$email=htmlspecialchars($_POST['email']);
$wiek=htmlspecialchars($_POST['wiek']);
$plec=htmlspecialchars($_POST['plec']);

if (empty $imie || empty $nazwisko || empty $miasto || empty $email || empty $wiek || empty $plec)
{echo" Musisz wypełnić wszystkie pola";}
else
{
$efekt=mysql_db_query("froggy_cba_pl","insert into ankieta (Id,Imie,Nazwisko,Miasto,Email,Wiek,Plec) values('','$imie','$nazwisko','$miasto','$email','$wiek','$plec')");
if ($efekt) echo ('Dopisałem rekord, dzięki za udział w ankiecie ').$_POST['imie'];
mysql_close($polaczenie);
}
?>

Skutek jest taki, że strona w ogóle się nie wyświetla...ja już naprawdę nie widzę w których miejscach byki sadzę sad.gif
A jutro muszę to oddać sad.gif
nospor
zacznij uzywac bbcode

nie: empty $imie
a: empty($imie)
analogicznie reszta.

pozatym powiedziano ci bys zrobila
  1. <?php
  2. print_r($_POST);
  3. ?>

Sprawdz co to zawiera a nie placzesz
Casper_
Już wspominałam, że ze zmęczenia nie kontaktuję. Nie sądzę, żebyto był płacz, zwykła prośba o pomoc.

Zwróciło:

Array ( [imie] => d [nazwisko] => d [miasto] => d [email] => d [wiek] => d [plec] => M [dodaj] => OK! ) Musisz wypełnić wszystkie pola
legorek
  1. <?php
  2. $imie=htmlspecialchars($_POST['Imie']);
  3. //zamień na:
  4. $imie=htmlspecialchars($_POST['imie']);
  5. ?>

(Patrz wielkość znaków)
Casper_
No i o to chodziło.
Dzięki serdeczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.