Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]dodawanie rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ten_typ
Mam następujący problem.
Jeśli osoba wypełniająca formularz, uzupełni tylko "nazwę kursu" zwróci jej message że nie wybrano poziomu, ale wartość jaką wpisała w "nazwie kursu" zostanie taka jaką wpisała. Jak uzyskać taki sam efekt - żeby formularz się nie czyścił i od nowa nie trzeba bylo wpisywać danych dla listy wyboru ? Nie mam bladego pojęcia jak to zrobić.

1. <form method="post" action="<? echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>">
  2.                <table width=90% align=center>
  3.                    <tr><td>Nazwa:</td><td><input type=text name='nazwa_kursu' size=50 maxlength=30 value="<? if (isset($_POST['nazwa_kursu'])) echo $_POST['nazwa_kursu']; ?>"></td></tr>
  4.                    <tr><td>Poziom:</td><td>
  5.                        <div><select name="id_poziomu">
  6.                        <option value="">Wybierz poziom:</option>
  7.                        <?php
  8.                        include('../mysql_connect.php');    
  9.                        $wynik = mysql_query("SELECT id_poziomu, nazwa_poziomu from poziom");
  10.                        $ilosc_wierszy1 = mysql_num_rows($wynik);
  11.                        for ($i = 0; $i <$ilosc_wierszy1 ; $i++)
  12.                        {
  13.                        $wiersz = mysql_fetch_array($wynik);
  14.                        echo "<option value=\"".$wiersz["id_poziomu"]."\">".$wiersz["nazwa_poziomu"]."</option>";
  15.                        }
  16.                        ?>
  17.                        </select></div></td></tr>
  18.                    <tr><td></td>
  19.                    <td><input type=submit name=submit value=Dodaj><input type=reset value=Wyczyść></td></tr>
  20.                </table>
  21.            </form>

Pomoże ktoś ?
djstrong
Odsyłam do kursu html, tam przeczytasz jaki atrybut trzeba dodać, żeby od razu pole było zaznaczone.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.