Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Include w obiekcie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ShadowD
Witam, mam strasznie dziwny by nie napisać głupi problem mianowicie mam klasę i w niej funkcję o wyglądzie:

1. <?php
  2. class www
  3.  {
  4.    public $config;
  5.  
  6.    public function website()
  7.    {
  8.      include('plik.php');
  9.    }
  10.  }
  11. ?>

Teraz tworzę obiekt i wywołuję metodę website().

1. <?php
  2. $www=new www();
  3.  
  4. $www->website();
  5. ?>

I bym mógł w zaincludowanym pliku użyć zmiennej $config musiał bym to zrobić sposobem:

1. <?php
  2. $this->config;
  3. ?>

I wreszcie dochodzimy do pytania, w jaki sposób to wykonać bym mógł zwracać się do zmiennych czy też innych funkcji tego obiektu w sposób:

1. <?php
  2. $www->config;
  3. ?>

Problem jest dziwny i nic oprócz zamiany wywołania metody na:

1. <?php
  2. include($www->website());
  3. ?>

I odpowiednio zmodernizowania funkcji website() nie przychodzi mi na mysi, jeśli ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem mugłby podzielić się pomysłem.
erix
Cytat

Nie wyjdzie, gdyż ta funkcja nie zwraca Ci ścieżki.

Cytat
I bym mógł w zaincludowanym pliku użyć zmiennej $config musiał bym to zrobić sposobem:

Niekoniecznie:

1. <?php
  2. public function website()
  3.   {
  4.     $config = &$this->config;
  5.     include('plik.php');
  6.   }
  7. ?>

Wtedy normalnie korzystasz z $config.

Cytat
I wreszcie dochodzimy do pytania, w jaki sposób to wykonać bym mógł zwracać się do zmiennych czy też innych funkcji tego obiektu w sposób:

Jeśli chodzi dalej o tę samą funkcję:
  1. <?php
  2. public function website()
  3.   {
  4.     $www = &$this;
  5.     include('plik.php');
  6.   }
  7. ?>

Jeśli źle zrozumiałem, to naprostuj. winksmiley.jpg
ShadowD
Tak raczej źle zrozumiałeś, a w zasadzie ja źle napisałem... ;/

Mam metodę klasy którą dodaję jakiś plik.php i w tym pliku muszę zwracać się do funkcji obiektu przez $this->confg; a chciał bym to robić po nazwie obiektu czyli w tym wypadku $www.

Co do:
Cytat
Cytat

Nie wyjdzie, gdyż ta funkcja nie zwraca Ci ścieżki.

Pisałem:
Cytat
I odpowiednio zmodernizowania funkcji website() nie przychodzi mi na mysi, jeśli ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem mugłby podzielić się pomysłem.

Pisząc o modyfikacji miałem na myśli oczywiście zmianę metody tak by zwracała sam link. ;]

PS. Przepraszam za dwa tematy musiałem przez przypadek odświeżyć stronę od razu po dodaniu pierwszego.
erix
Cytat
nazwie obiektu czyli w tym wypadku $www.

To nie jest nazwa obiektu, tylko zmienna przechowująca do niego uchwyt.

Możesz podać jakieś sensowne uzasadnienie, dlaczego nie chcesz korzystać z $this?
ShadowD
Z uchwytem masz rację, a z moim uzasadnieniem jest gorze nie wiem tak mi się po prostu wymyśliło pewnie dlatego bym nie korzystał z zmiennych prywatnych.

Tak wiem głupie wyjaśnienie, ale czy jest to możliwe powiedzmy, że teraz kieruje mną zwykła ciekawość? winksmiley.jpg
erix
Napisałem przecież:
  1. <?php
  2. $www = &$this;
  3. ?>

Ale to jest bez sensu, gdyż musisz tworzyć dodatkową zmienną, a $this jest - nazwę to - umowne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.