Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]zalogowanie do strony użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
strunet
witam, pisze tutaj pierwszy raz i dlatego wybrałem przedszkole biggrin.gif
czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy po dobrym zalogowaniu się na stronie można w jakiś sposób przekierować użytkownika do jego własnej i niepowtarzalnej podstrony?

może da się określić w adresie przekierowania jakąś zmienną na przykład id użytkownika żeby zgodnie z tym został przekierowany automatycznie na jego prywatną podstronę?

pytam z ciekawości czy jest coś takiego bo nigdzie to nie umiem znaleźć? lub w jaki sposób rozwiązywać takie zagadnienie?
djstrong
Trochę nie zrozumiałem problemu, ale po udanym zalogowaniu wywołujesz funkcje header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual z przekierowaniem. Trzeba pamiętać o tym, żeby nic przed jej wywołaniem nie zostało zwrócone na ekran.
strunet
dzięki, ok
no w skrypcie php po udanym zalogowaniu używam tej funkcji ale wszystkich zalogowanych użytkowników posyła na jedną stronę. nie wiem czy jest możliwe żeby po przejściu logowania, "rozrzucić" użytkowników na poszczególne podstrony. Np. użytkownik 1 na www.aaa.pl/1.php, zaś użytkownik 2 na www.aaa.pl/2.php
dzięki za zainteresowanie no zaczynam się bawić w php więc moje pytanie może wydawać się niezrozumiałe czy banalne :-)
djstrong
  1. <?php
  2. header('Location: www.aaa.pl/'.$nr_uzytkownika.'.php');
  3. ?>
strunet
czy mogę użyć mysql zeby wyeksportować tą zmienną?
koś się loguje: użytkownik i ma hasło: pasword w tabeli mysql nadany numer np.5 moje pytanie czy da się wyeksportować tą 5 zeby po zalogowaniu użytkownik został skierowany na www.aaa.pl/5.php
będę wdzięczny za odpowiedź czy tak się to da zrobić i postaram się znaleźć odpowiednie rozwiązanie.
djstrong
tak, da się. nie wiem jak sprawdzasz czy jest poprawnie zalogowany, ale zazwyczaj sie robi to wykonując zapytanie select:
  1. SELECT * FROM users WHERE user=$user AND pass=$pass

następnie wykonujesz mysql_fetch_array, jeśli zwróci false, tzn. że nie ma takiego użytkownika, w przeciwnym wypadku tablicę asocjacyjną.
FasOlQa
mam takie pytania czy zamiast przekierowywać użytkowników na strony www.aaa.pl/1.php, www.aaa.pl/1.php, www.aaa.pl/n.php nie lepiej będzie użyć zmiennych przenoszonych przez $_POST?
strunet
dzięki za tą wypowiedź, no jak pisałem na początku jestem tutaj pierwszy raz, i to jest moje pierwsze pytanie no spędziłem cały dzień na necie żeby dowiedzieć się jak najlepiej zrobić takie przekierowanie, no jeśli wiecie gdzie takie informacje uzyskać lub w jaki sposób ułożyć taką funkcję z $_POST będę wdzięczny za każdą podpowiedź
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.