nie mogę sobie z tym poradzić , wałkuję przykłąd z ajaxa , ale nie mogę tego zrzumiec ,
na formularzu mam dwa pola select ,
do jednego normalnie pobieram dane z bazy ,
a w drugim chcę wyświetlić do wyboru dane z bazy zależnymi od wyboru w pierwszym select.
Nie mogę zrozumieć na jakiej zasadzie działa te rzwiązanie z ajaxem ,
więc pomyślełm że zrobie to w taki sposób że wyślę dane z pierwszego selecta do tego samego fromularza , i odbiorę w drugim select ,
ale jak zrobić aby tą całość przesłać submit-em , do inn ego skryptu ?.
to jest ten przykład
<form action="" method="post"> <form method="POST" action="http://xxx/indextest.php" name="Form1"> <select name="rodzaj" onchange="this.form.submit()"> <?PHP $db=mssql_connect(x) $q = "SELECT rodzaj FROM baz GROUP BY rodzaj"; $wynik = mssql_query($q); while ($wiersz = mssql_fetch_array($wynik)) { '">'. $wiersz['rodzaj'] . '</rodzaj>'; }; ?> </select> </form> </td> </tr> <select name="HD" > <?php $dzial = $_POST['rodzaj']; if($dzial) { $wynik = mssql_query("SELECT HD FROM baz WHERE rodzaj='$dzial'") mssql_close(); } $q = "SELECT HD FROM baz WHERE rodzaj = '$dzial' GROUP BY HD"; $wynik = mssql_query($q); while ($wiersz = mssql_fetch_array($wynik)) { '">'. $wiersz['HD'] . '</HD>'; }; ?> </select> <input type="SUBMIT" value="szukaj" > </form>