Do tej pory miałem bazę na Postgresie ale muszę przejść na MySQL, bo serwer szkolny padł a i muszę działać na swoim domowym który akceptuje bazy MySQL.
Teraz mam prośbę bo mam gotowe kwerendy i zapytania i nie wiem jak przerobić je na komendy MySQLa,
miałbym prośbę odnośnie tego, jak zamienić użyte poniżej funkcje na MySQL'owe odpowiedniki...
1.Wysyłanie poczty
<?php $header = "From: ". $Name . " <" . $email . ">r\n"; $header .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2r\n"; $header .= "Content-Transfer-Encoding: 8bitr\n "; ?>
2. Dodawanie do bazy
<?php $query = "insert into zapytanie (vin, marka, model, pojemnosc, mail, telefon) values ('$vin','$marka1','$model1','$pojemnosc1','$mail1','$telefon1')"; ?>
3. Zapytanie SELECET do bazy wraz z wyświetlaniem wyników w tabeli (tutaj wstawię całość kodu bo boję się że coś pominę):
<?php $nazwa=$_POST['nazwa']; $marka=$_POST['marka']; $model=$_POST['model']; $blad_txt=''; $blad=false; $blad_txt.='Wprowadzona nazwa częsci jest za krótka<br/>'; $blad=true; } if ($marka=='0') { $blad_txt.='Nie wybrałeś Marki, wybierz jedną z listy<br/>'; $blad=true; } $blad_txt.='Wprowadzona nazwa modelu jest za krótka<br/>'; $blad=true; } if (!$blad) { $query = "SELECT nazwa, marka, model, roczniki, zapas FROM parts WHERE lower(nazwa) LIKE lower('%".$nazwa."%') AND lower(marka) LIKE lower('%".$marka."%') AND lower(model) LIKE lower('%".$model."%') ORDER BY nazwa"; if (!$result) { } $row=0; if (!$numrows) { printf("<a id='inf'><b>Brak wyników wyszukiwania...</b></a><br/>Niestety nie posiadamy takiej części w bazie.<br>Skorzystaj z naszego formularza aby wysłać zapytanie o część.<br>Skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak będzie to możliwe<br> <form action='zapytaj.php'><input type='submit' value='Przejdź do formularza'></form> "); } else { <td height=30 align=center>Nazwa</td> <td height=30 align=center>Marka</td> <td height=30 align=center>Model</td> <td height=30 align=center>Roczniki</td> <td height=30 align=center>Zapas</td> </tr>"); do { <td height=20 >%s</td> <td height=20 >%s</td> <td height=20 >%s</td> <td height=20 >%s</td> </tr>", $myrow[0], $myrow[1], $myrow[2], $myrow[3], $myrow[4] ); $row++; } while ($row < $numrows); } } else { } } ?>