Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]usuwanie bredni z tekstu ( tytułu strony ) problem...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
seba22
Witam,

Mam problem, mam funkcję o nazwie SEO ( od search engin optimalisation ) jej celem jest przystosowanie TYTUŁU STRONY do konwersji na adres URL ( z wykorzystaniem tylko i wył±cznie znaków które s± dopuszczone w adresie url).

Funkcja jest prosta, ja nie lubie sobie nic komplikować:

1. <?php
  2. function seo($seo)
  3. {
  4. $seo=preg_replace('#[^a-zęó±¶łżĽćńĘÓˇ¦ŁŻ¬ĆŃA-Z0-9ęó±¶łżĽćńĘÓˇ¦ŁŻ¬ĆŃ]#si', ' ', $seo);
  5. $wynik = str_replace(" ", "_", "$seo");
  6. return $wynik;
  7. }
  8. ?>

po wywołaniu, działa 100 % poprawnie, ale zwraca mi jeden ssyf:

Kto¶ do DB wrzucił mi taki dziwny znaczek... domy¶lam się że nie jest to polska litera..

Na boga, czemu ten ssyf mi pokazuje, przecież na 100% nie ma tego znaczka w preg_repleace, więc z jakiej racji mi go wy¶wietla, powinno go przecież pomin±ć... dobrze mówię ?

Więc czemu nie działa sad.gif
wookieb
Sprawdz czy nie ma roznicy kodowan pliku w ktorym zawarta jest ta funkcja a strona.
seba22
Kodowanie poprawne, UTF -> znaki ±,ę,ż,ć itp poprawnie s± wy¶wietlane.

Bo problem w tym, że nie powinno wy¶wietlić tego ssyfu i pomin±ć go z racji braku istnienia w repleace.

tak wygl±da ten tekst w DB:

blooregard
Spróbuj z f-cj± iconv(), która "w locie" przekonwertuje Ci np. utf-8 do iso-8859-2 czy tam jak potrzebujesz.
Używałem tego w jednym projekcie, gdzie dane w bazie były w utf-8, a ja potrzebowalem z tego wygenerowac pdf-a. Czcionkę do pdf-a mialem tylko w iso-8859-2. Zadziałało elegancko.
seba22
Cytat
Ale ja chce UTF-8.

Na stronie www wy¶wietla mi poprawnie, w kodowaniu UTF-8.

Problem się zaczyna.

Bo co ja chce osi±gn±ć... ja chce przenie¶ć tylko ci±gi znaków 0-9 - a - z A - z i polskie znaki.
Kto¶ da minus, ok, wywala go.
Znak zapytania ok wywala.

Więc czemu ta durna litera nie jest wywalana.

Reszte ma pomin±ć... obojętnie jakie kodowanie, czy w lewo czy w prawo. Jak co¶ tam kto¶ wpiszę nie polskiego, ma pomin±ć, ma przenie¶ć tylko to co jest dozwolone. A finalnie spacje zamienić na _ bo one w urlach s± niedozwolone.

Racja.

Użyłem twojej metody i teraz "zdaje" się działać poprawnie.
  1. <?php
  2. function seo($seo)
  3. {
  4. $seo=iconv("UTF-8","ISO-8859-2","$seo");
  5. $seo=preg_replace('#[^a-zęó±¶łżĽćńĘÓˇ¦ŁŻ¬ĆŃA-Z0-9ęó±¶łżĽćńĘÓˇ¦ŁŻ¬ĆŃ]#si', ' ', $seo);
  6. $wynik = str_replace(" ", "_", "$seo");
  7. $wynik=iconv("ISO-8859-2","UTF-8","$wynik");
  8. return $wynik;
  9. }
  10. ?>
erix
A ja czekam na PW z informacją, iż dodałeś tag do tematu.

edit: ok
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.