Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zapisywanie pliku na dysk
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kyle
Witam.
Kto mi podpowie co powinienem zrobić żeby skrypt zapisał mi na dysku jakiś zdalny plik?
Załóżmy, że jest sobie http://example.com/image.jpg i chcę żeby skrypt go pobrał i zapisał na dysku, jak to zrobić?
piotrooo89
jest tego trochę w googlach
wookieb
Sam skrypt nie moze tego zrobic. Uzytkownik musi potwierdzic zgode na zapisanie.
Kyle
Chodzi mi tu w sumie tylko o pobieranie obrazków (jpg), nie da się zrobić tak żeby tworzyło na dysku taki sam obrazek jak znajdujący się gdzieś tam na jakimś serwerze?
wookieb
... Mozesz zrobic tak ze wyswietli sie uzytkownikowi okienko z opcja zapisania zdjecia.
Nazywa sie to force download
Gdyby była opcja ze skryptem mozesz zapisywac uzytkownikowi dane na dysku gdzie chcesz to jakie by to stwarzało zagrozenie... pomysl.
Kyle
Aj kurde... chyba się nie zrozumieliśmy %-)
Ten skrypt ma zapisywać te obrazki w tym samym katalogu w którym jest, na serwerze tongue.gif Przecież nie komuś na dysku smile.gif
piotrooo89
czyli ty chcesz wgrywać na serwer? pan mówił szukajcie a znajdziecie.
Kyle
Ja dzisiaj chyba mam problemy z przekazywaniem myśli...

Jeszcze raz:
1. Odpalam skrypt
2. Skrypt wyszukuje na jakiejś stronie obrazek
3. Skrypt zapisuje ten obrazek nie u mnie na dysku, ale na serwerze na którym został odpalony

Gdyby chodziło mi o wysyłanie obrazka przez formularz to nie potrzebowałbym do tego porady tongue.gif
erix
Przecież do tego w większości przypadków wystarczy file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.