Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS][html/css]Okienko na kod
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gcdreak
Witam!
Potrzebuje na mojej stronie zrobić okienko w który będzie się wyświetlał wynik działania php. Najważniejsze jest to, żeby miało ono suwak poziomy, bo po wrzuceniu tego do diva wywala mi poza niego(używałem niełamliwych spacji).
hiszpanespaniol
możesz pokazać kod tego co już zrobiłeś? po co zaczynać od zera skoro już coś masz.

edit:
isso: zarówno textarea jak i div'y mają/mogą mieć poziomy pasek. w każdym razie przydałby się jakiś kod na początek.
isso
hmmm, ale mógłbyś podać jakiś kod? z paskiem poziomym chyba będzie problem ;> bo chyba textarea nie ma paska poziomego ;> chociaż? nie jestem tego pewien... nie spotkalem się smile.gif a właściwie to nic innego nie ma paska poziomego ;>

//eee racja... :| chyba pozno jest ;/ - i spotkalem sie ;] faktycznie...
gcdreak
Pasek poziomy jest mi potrzeebny tylko wtedy jeśli kod który ma zostać wyświtlony w tym polu będzię większy niż moje
width:600px;
hiszpanespaniol
dzięki, choć przydałaby się więcej niż jedna linijka kodu. pozdrawiam i żegnam jak narazie
Kildyt
Jasna sprawa. Textarea doskonale się nada. Ustaw, że suwaki mają zostać wyświetlone tylko w potrzebie.
Jeżeli w polu będzie kod html i chcesz, żeby strona była zgodna ze standardami to możesz zamienić znaki < i > na encje.

Pozdrawiam winksmiley.jpg
gcdreak
Cytat(Kildyt @ 6.02.2009, 00:45:42 ) *
Jasna sprawa. Textarea doskonale się nada. Ustaw, że suwaki mają zostać wyświetlone tylko w potrzebie.
Jeżeli w polu będzie kod html i chcesz, żeby strona była zgodna ze standardami to możesz zamienić znaki < i > na encje.

Pozdrawiam winksmiley.jpg

Możesz podać przykładowy kod?
Kildyt
Przykładowy dla input-u. Pod textarea podobnie, tylko value to zawartość.
  1. <input class="input" type="text" name="html_code" value='&lt;a href="http://www.monstrum.com.pl/" title="dsdsf: www.monstrum.com.pl - portal o grach MORPG"&gt;&lt;img src="http://www.monstrum.com.pl/" alt="dsdsf: www.monstrum.com.pl - portal o grach MORPG" /&gt;&lt;/a&gt;' />
gcdreak
Nie do końca to wyglada tak jakbym chciał.
Może dam przykład. Na tym(http://perfectionorvanity.com/2007/11/03/plynne-gradienty-imitujace-tabelki/) blogu kod jest bardzo ładnie pokazany. Potrzebuję uzyskać taki efekt jak jest tam, tylko nie jest mi potrzebny widok z numerami lini, a jedynie ten drugi.

W rzeczywistości wygląda to tak, że mam kod php w którym zamiast znaków < i > mam encje. W tym kodzie jest wiele funkcji. Wyświetla to kod html, który muszę w czymś umieścić na stronie. Gdy mam to w zwykłym divie to mi się rozłazi za daleko i dlatego chcę, żeby się pojawiał suwak a szerokośc tego diva się nie zmieniała.

Jak to osiągnąć?
erix
overflow: auto?
gcdreak
No w firefoxie daje to taki efekt jaki chciałem osiągnąć guitar.gif
Sprawdzę jeszczę inne przeglądarki.

W IE niestety są pewne problem sciana.gif
erix
Cytat
są pewne problem

A może trochę więcej szczegółów?
gcdreak
W IE dołączyłem osobny arkusz stylów i wszystko działa. Ale problem jest w Operze.
Mam coś takiego:
Kod
background:#DEFF22;
overflow-x:auto;
overflow-y:auto;
padding:10px;

Wszystkie przeglądarki dodają scrolle, a Opera nie.
Co zrobić?
mls
  1. <div style="overflow: auto; font-family: monospace; white-space: pre">(i tu jakiś kod, oczywiście z encjami zamiast tagów)</div>
gcdreak
Cytat(mls @ 15.02.2009, 13:36:49 ) *
  1. <div style="overflow: auto; font-family: monospace; white-space: pre">(i tu jakiś kod, oczywiście z encjami zamiast tagów)</div>

No chyba mam tak.
erix
Nie wszystkie przeglądarki obsługują overflow-(x|y). Spróbuj sprawdzić wymiary warstwy, w któej masz kod.

~gcdreak, czy cytowanie poprzedniego posta było konieczne?
gcdreak
Cytat(erix @ 16.02.2009, 18:15:18 ) *
Spróbuj sprawdzić wymiary warstwy, w któej masz kod.

Nie rozumiem
erix
Podejrzewam, że zawartość diva nie mieści się nie tylko na wysokość, ale i na szerokość.
gcdreak
Tak, dokładnie nie mieści się na wysokość i szerokość, a opera nie dodaje scroll'i.
erix
No to mówię o tym, abyś kontrolował szerokość...

Napisałem przecież:
Cytat
Nie wszystkie przeglądarki obsługują overflow-(x|y)
gcdreak
Ale jak mam kontrolować szerokość? Przez ustawienie stałej szerokości?
erix
No na przykład.

Ale najlepiej by było, gdybyś puścił gdzieś felerną stronę w Sieć.
gcdreak
To adres do stronki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.