Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]warstwa DIV - nie działa auto
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rwalus
Witam. Mam problem dotyczący DIV-a. Sytuacja wygląda tak:

Na stronie jest jeden główny DIV-main, w nim sa 2 obok siebie - lewy i prawy (wysokość jednego dostosowuje sie do drugiego, co widać na rys). W DIV-ie lewy mam jeszcze 3 DIV-y (góra, srodek i dól), DIV-y góra i dół maja określona wysokość. Chcaiłbym aby wysokość DIV-a srodek automatycznie dostosowywała(rozciagała) sie do DIV-a macierzystego (lewy)

Poniżej przedstwiam kod:
  1. <br>
  2. <div id="main">
  3. <div id="lewy">
  4. <div id="gora"></div>
  5. <div id="srodek"></div>
  6. <div id="dol"></div>
  7. </div>
  8. <div id="prawy">
  9. <p>2</p>
  10. <p>2</p>
  11. <p>2</p>
  12. <p>2</p>
  13. </div>
  14. </div>
  15. </body>

jeszcze CSS:
Kod
BODY {background-color: 18187c; text-align: center; margin: 0; }

DIV{border: 0px solid #333333; margin: 0px;}

DIV#main {width: 610px; height: auto; text-align: center; margin-left: auto; margin-right: auto; overflow: hidden;}

DIV#lewy { background: #FF0000; width: 150px; float: left;}

DIV#prawy {background: #FFF; width: 460px; float: left;}

DIV#gora {background: #FFF url('up.jpg'); width: 150px; height: 30px;}

DIV#srodek {background-color: 18187c; width: 150px; height: auto;}

DIV#dol {background: #FFF url('down.jpg'); width: 150px; height: 30px;}

DIV#lewy,#prawy{padding-bottom: 2000px; margin-bottom: -2000px;}

Prosze o pomoc.
mls
Kombinowanie jak to zrobić nie ma zbyt wielkiego sensu. Radzę zainteresować się techniką CSS Sliding Doors do grafiki w tle.
rwalus
a jednak będę bardzo wdzięczny za pomoc smile.gif
drzalek
Jeśli dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi, to przede wszystkim możesz spokojnie pozbyć się div'a "lewy", bo tak na dobrą sprawę o nic nie wnosi do układu strony. Poza tym z tego co widzę div "lewy" nie dopasowuje się wysokością do prawego...

Ja bym wywalił ten "lewy" i zainteresował się tym tematem

Ciągle jednak nie mam pewności czy dobrze rozumiem Twój problem smile.gif
rwalus
włanie DIV lewy dopasowuje sei idealnie do wysokości DIV-a prawy i odwrotnie, ale te trze DIV-y (góra , dól, srodek) nie rozciagaja sie na całą wysokość DIV-a lewy
drzalek
Dopasowuje się idealnie tylko do momentu kiedy "prawy"osiągnie wysokość około 2000px, potem zaczyna się sypać, także nie jest to dobre rozwiązanie, chyba, że masz 100% pewność, że te div "prawy" nigdy nie będzie większy, tak czy inaczej trzeba będzie skorzystać z tematu, który dałem wyżej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.