Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP lokalnie działa a na serwerze nie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lara85
Witam
Tworzę aplikację internetową posiadającą takie funkcje jak m.in. dodaj usuń plik, edycja plików z poziomu strony www. Mam taki problem:
-lokalnie wszystko działa super (WebServ);
natomiast kiedy wrzuciłam wszystko na serwer (free) nie działają mi te funkcje, tylko logowanie.
Jaka może być tego przyczyna? Wiem że jeśli PHP miałby włączone safe mode to nie działała by mi funkcja logowania, a ona działa, tylko te inne nie chcą. Czy jeśli wrzucę to wszystko już na płatny serwer to zadziała. Proszę o pomoc.
nospor
przyczyn moze byc wiele, np. register_globals
http://nospor.pl/php-faq-n29.html#faq-3
lara85
No właśnie tak się odwołuję.
Na przykładzie funkcji "usun" może wytłumaczę o co dokładnie mi chodzi:
Funkcja nr1 pokazuje mi jakie pliki znajdują się na serwerze i obok każdego jest "usuń"
Klikając na to pokazuje się że usunięto plik o tej nazwie ale kiedy sprawdzam liste plików on nadal tam jest. i tak samo jest właśnie z innymi funkcjami. Nie pokazuje żadnych błędów
nospor
to pokaz kod.

Cytat
Nie pokazuje żadnych błędów

http://nospor.pl/php-faq-n29.html#faq-2
lara85
Kod pliku nr 1

<?
if(auth())
{
$katalog = opendir("../../download/");
while ($plik = strtolower(readdir($katalog))) {
if ($plik<>"." && $plik<>".." && $plik<>"pokaz.php" ) $lista[]=$plik;
}
closedir($katalog);
if (count($lista)>0) {
echo "<p class=okk align=left>Wybierz plik ktory chcesz usunac:</p>";
sort($lista);
}

for ($i=0;$i<count($lista);$i++) {
echo "<p class=okk align=left><br />Plik <b>$lista[$i]</b> <a href=\"../../download/pokaz.php?usun=$lista[$i]\">Usuń plik</a>";
}

}
else
{
print "<p class=error align=center>*** Brak dostępu ***</p>";

}

?>

kod pliku pokaz.php
<?php

$usun=$_GET[usun];

if ($usun<>"" && file_exists($usun)) {
unlink($usun);
echo "<p> </p>usunieto plik: <b>$usun</b><br/><br/>";

echo "<a href=\"../system/21232f297a57a5a743894a0e4a801fc3/index.php?page=link2&".SESID."\">Powrót</a><br>";

}

?>
mike
Cytat(lara85 @ 17.02.2009, 14:39:16 ) *
Kod pliku nr 1
No i? Po co to wkleiłaś?
nospor
1) uzywaj bbcode!!

2) skoro doszedl do tekstu "Plik usunieto" a fizycznie go nie usunal, to funkcja unlink() zwrocila blad. Jakbys wlaczyl wyswietlanie komunikatow (linka ci podalem w poprzednim poscie) to pewnie bys zobaczyl co to za blad
lara85
No ok już użyłam tego co napisałeś. I czy mógłbyś mi wytłumaczyć co to znaczy:
Notice: Use of undefined constant usun - assumed 'usun' in /users/p/przykladmonika/logowanie/download/pokaz.php on line 10

Warning: unlink(index.php) [function.unlink]: Permission denied in /users/p/przykladmonika/logowanie/download/pokaz.php on line 13
usunieto plik: index.php

Notice: Use of undefined constant SESID - assumed 'SESID' in /users/p/przykladmonika/logowanie/download/pokaz.php on line 16
nospor
pierwszy blad:
nie: $_GET[usun]
a: $_GET['usun']

Drugi blad: wyraźnie napisane ze nie masz praw do usuniecia tego pliku

ps: na przyszlosc jak ktos ci cos podaje to od razu to zrob a nie trzeba prosic w kolejnych postach smile.gif
lara85
pierwszy błąd -zmieniłam
a co do drugiego błędu to jak zrobić żebym miała prawa do tego?

Dobra już wiem. Bardzo Ci dziękuję za pomoc i stracony przeze mnie czas. Pozdrawiam.
nospor
Cytat
stracony przeze mnie czas
Nie stracilem przez Ciebie czasu. Pomoglem ci jak kazdemu innemu. Na przyszlosc jednak staraj sie wypelniac sumienniej dobre rady - zaoszczedzisz czas sobie i innym

ps: dobrym zwyczajem jest dane POMOGL osobie, która ci pomogla winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.