Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zaokrąglanie do l. większej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam, spotkałem się z następującym problemem.

Pobieram z bazy ilość wierszy (newsy) i wyświetlam je po 10, na dole mam stronicowanie.

Kod
          $ile_newsow = mysql_num_rows($baza);
           $podstrony = $ile_newsow / 10;
           $podstrony = round($podstrony, 0);

Powyższy kod zaokrągla ilość podstron do liczby bliższej - w przypadku 83 do 8 podstron; w przypadku 87 do 9 podstron. Jak sprawić żeby liczba podstron stanowiła już np. 9 przy liczbie newsów 81 ? Czyli chodzi mi o zaokrąglanie do l. większej ;]
mike
ceil()
Jak ktoś na tacy nie poda to sam sobie nie poradzisz, co? Ludzie! Zacznijcie myśleć samodzielnie!
Larges
W takim razie powiedz mi od czego jest to forum. Od luźnych rozmów, docinek i dennych uwag ala Twoje czy od zadawania pytań i pomagania sobie nawzajem?

Jeśli od tego 1, to już stąd znikam.
lwc
Nie chcę robić OT, ale mike ma rację, a Ty nie powinieneś tak mówić. Czy nie uważasz, że chwila skupienia wystarczyłaby, aby w google bądź w manual'u znaleźć rozwiązanie problemu ? Uwierz mi, że znalazłbyś. Forum jest od zadawania pytań, ale nie od szukania za kogoś czegoś co leży na tacy w internecie. Elo
mike
Cytat(Larges @ 19.02.2009, 11:35:35 ) *
W takim razie powiedz mi od czego jest to forum. Od luźnych rozmów, docinek i dennych uwag ala Twoje czy od zadawania pytań i pomagania sobie nawzajem?
Tu masz trochę o pomaganiu Pomaganie pytającym - kodem czy sugestiami?
Widzę, że nie znasz znaczenia słowa pomóc. To nie jest odwalić wszystko za lenia.

Masz obowiązek przejrzeć listę podstawowych funkcji zanim zapytasz. Myślisz, że sprawia komuś frajdę czytanie manualza miast Ciebie? Tobie się dupy ruszyć nie chciało. A patrz jakie to proste:
1. Wchodzisz na listę funkcji związanych z matematyką: Math Funkcje
2. Czytasz opisy szukając odpowiedniej.
3. Jedenasty opis od góry to Zaokrągla ułamki w górę.

Chcesz programować a nie potrafiłes rozwiązać tak prostego problemu jak znalezienie gotowej funkcji. Żal mi Ciebie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.